Web Analytics
Istraživanje: Žene prednjače u ekološko-urbanističkom aktivizmu u Novom Sadu - BetaRS

Istraživanje: Žene prednjače u ekološko-urbanističkom aktivizmu u Novom Sadu

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 30.09.2024 | access_time 22:25
Istraživanje: Žene prednjače u ekološko-urbanističkom aktivizmu u Novom Sadu
Žene u Novom Sadu su znatno više nego muškarci zainteresovane za ekološko-urbanistički aktivizam, pokazalo je istraživanje koje je večeras predstavio Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Na okruglom stolu u Novom Sadu je rečeno da podaci ukazuju na ključnu ulogu žena u borbi za očuvanje životne sredine i poboljšanje urbanih uslova u lokalnoj zajednici.

Istraživanje je sprovedeno u periodu mart - maj ove godine, na slučajnom uzorku od 304 ispitanika. Oko 70 odsto ispitanika navelo je društvene mreže i lokalne medije kao ključne izvore za praćenje dešavanja u gradu.

Dane Pribić iz Europolisa je rekao da "50 odsto ispitanika prepoznaje samoorganizovane građane kao glavne aktere u rešavanju problema u lokalnoj zajednici, dok je 33 odsto navelo pojedince, inicijative i udruženja kao one koji najviše doprinose rešavanju lokalnih izazova".

Svega 20 odsto ispitanika smatra da gradska uprava ima značajnu ulogu u rešavanju tih problema.

Četirdeset odsto je izjavilo da su učestvovali u nekoj lokalnoj inicijativi ili akciji, ali je samo 20 odsto reklo da je bilo pokretač tih aktivnosti.

"Tačno 50 odsto ispitanika izjavilo je da su se uključili u rešavanje ekoloških ili urbanističkih problema, dok su na drugom mestu komunalni problemi vodosnabdevanja, saobraćaja i održavanja higijene koje je rešavalo 33 odsto ispitanika", rekao je Pribić.

Dodao je da građani u velikoj meri podržavaju rad ekološko-urbanističkih inicijativa i samoorganizovanih građana, ali četvrtina ispitanika izražava određeni skepticizam prema njihovim metodama rada.

Manjak ekspertize, politizovanost, nepoznavanje pravnih mehanizama i neorganizovanost prepoznati su kao glavne prepreke uspešnosti rada inicijativa.

"Pored toga, 25 odsto ispitanika smatra da su inicijative ponekad previše fragmentisane, ostrašćene ili nedovoljno konkretne u delovanju", naveo je Pribić.

Istraživanje je bilo deo projekta koji Europolis sprovodi u saradnji sa Fondacijom Metamorphosis i organizacijom TechSoupGlobal Network, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis iz Novog Sada, a tiče se borbe protiv lažnih vesti o klimatskim promenama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori