Web Analytics
Asanž: Na slobodi sam jer sam se izjasnio krivim zato što sam se 'bavio novinarstvom' - BetaRS

Asanž: Na slobodi sam jer sam se izjasnio krivim zato što sam se 'bavio novinarstvom'

Svet | 01.10.2024 | access_time 11:40
Asanž: Na slobodi sam jer sam se izjasnio krivim zato što sam se 'bavio novinarstvom'
Foto: AP/Pascal Bastien
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je prvi put danas govorio u javnosti otkako je pušten iz pritvora, izjavio je u Savetu Evrope (SE) da je na slobodi jer se izjasnio da je "kriv jer se bavio novinarstvom".

"Danas nisam slobodan zato što je sistem funkcionisao. Slobodan sam danas nakon godina zatvora jer sam se izjasnio krivim jer sam se bavio novinarstvom", rekao je Asanž pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine SE u Strazburu.

On je rekao da se "izjasnio krivim što je tražio informacije od izvora i što je obavestio javnost o prirodi tih informacija". 

"Nisam se izjasnio krivim ni po kakvoj drugoj optužbi", dodao je. 

Asanž je izrazio nadu da će njegovo "današnje svedočenje moći da posluži da istakne slabosti postojećih zaštitnih mera i da pomogne onima čiji su slučajevi manje vidljivi, ali koji su jednako ranjivi".

On je izrazio žaljenje zbog toga što vidi "odmazdu protiv onih koji govore istinu i zbog toga što vidi više autocenzure".

Rasprava u Parlamentarnoj skupštini SE, o slučaju Asanža i njegovom svedočenju, zakazana je za sutra.

Asanž, koji ima 53 godine, vratio se u Australiju u junu nakon 14 godina provedenih prvo zatvoren u ambasadi Ekvadora u Londonu, a zatim u pritvoru u Belmaršu, zatvoru nedaleko od Londona.

Američko pravosuđe je gonilo Asanža jer je objavio više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.

Pošto se u junu izjasnio krivim za pribavljanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani SAD, kažnjen je s pet godina zatvora. Toliko je do tada proveo u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji, te je tako pušten na slobodu.

Njegove pristalice u njemu vide istraživačkog novinara, progonjenog zbog otkrivanja informacija, dok protivnici tvrde da je u pitanju "nepromišljen bloger" čija je odluka da objavi veoma osetljive dokumente dovela živote u opasnost i ozbiljno ugrozila bezbednost SAD.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena