Web Analytics
Posle 40 godina kod Rume zelena oaza umesto deponije smeća - BetaRS

Posle 40 godina kod Rume zelena oaza umesto deponije smeća

Životna sredina | Izvor: Beta | 02.10.2024 | access_time 12:55
Posle 40 godina kod Rume zelena oaza umesto deponije smeća
Na mestu nesanitarne gradske deponije u Rumi koja se koristila 40 godina i povremeno gorela, travu su danas posejali radnici JKP "Komunalac", a pomogli su ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović i predsednik Opštine Dušan Ljubišić.

Otpad iz Rume se sada odlaže u Regionalnom centru Srem-Mačva.

Minstarka je rekla da je trebalo dve godine da se tih osam hektara rekultiviše i sanira po svim standardima i ocenila da je time rešen najveći ekološki problem Rume 

To će biti "zelena oaza" bezbedna za životnu sredinu i zdravlje ljudi i prostor za rekreaciju, kazala je ministarka.

Vujović je rekla je Ministarstvo zaštite životne sredine sprovelo u Rumi i uklanjanje divljih deponija, zamenu kotlarnica, pošumljavanje i ozelenjavanje.

Navela je da se još četiri nesanitarne deponije u Srbiji zatvaraju i saniraju uz podršku Ministarstva, a ranije je to obavljeno na osam deponija, za šta je preduslov da se brže opremaju regionalni centri za upravljanje otpadom.

Vujović je najavila da će se samo kroz projekte Ministarstva zaštite životne sredine do 2027. godine izgraditi sedam takvih centara, te će time više od 50 gradova i opština dobiti savremen sistem za upravljanje otpadom.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina