Web Analytics
Kako jedan kineski grad oživljava drevna stabla - BetaRS

Kako jedan kineski grad oživljava drevna stabla

Zelena Srbija | 02.10.2024 | access_time 13:40
Kako jedan kineski grad oživljava drevna stabla
Xinhua/Liu Kun
Naoružan naprednim dijagnostičkim alatima, tim "doktora za drveće" probija se kroz užurbane gomile u parku kako bi stigao do svog najnovijeg pacijenta - drevnog stabla ginka koje odoleva vremenu više od 1.700 godina.

Tim započinje pažljivo ispitivanje stabla, u sklopu gradske inicijative usmerene na procenu zdravlja drevnih i poznatih stabala i uspostavljanje zdravstvenih kartona za ova prirodna blaga u Čengduu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Sičuan, piše Sinhua.

Liu Fangling, stručnjakinja za fitopatologiju u timu, koristi zvučni tomograf za otkrivanje unutrašnjeg propadanja stabla.

"Slično je kao CT skeniranje za ljude," objasnila je. "Uz pomoć specijalizovanog softvera, možemo vizualizovati stvarno stanje unutar stabla i proceniti stepen propadanja", dodala je.

U međuvremenu, Gou Jubo, još jedan "doktor", koristi LiDAR skener za stvaranje 3D modela stabla, prikupljajući ključne podatke kao što su visina, širina krošnje i prečnik stabla.

Zatim prikupljaju uzorke zemljišta i lišća za dalju laboratorijsku analizu.

"Koristeći profesionalnu opremu, sprovodimo sveobuhvatne dijagnostike kako bismo identifikovali probleme poput napada štetočina, zbijenosti tla i nedostatka hranljivih materija, pružajući osnovu za precizne intervencije", rekao je Gou.

Za pola sata pregled je završenm kao rutinski deo u terenskom radu ovog tima. U proseku mogu pregledati najmanje četiri do pet stabala dnevno.

Poznat kao dom džinovskih panda, Čengdu se takođe može pohvaliti sa preko 9.400 drevnih i poznatih stabala, raspoređenih na različitim lokacijama, od stambenih područja i seoskih dvorišta do udaljenih planinskih polja.

Drevna stabla su podložnija zdravstvenim problemima kao što su propadanje stabla, sušenje krošnje i napadi štetočina i bolesti.

Kako bi unapredili zaštitu ovih prirodnih dragulja, Botanička bašta Čengdua formirala je tim doktora za drevna stabla 2014. godine. Od tada, tim je sproveo procene zdravlja na više od 5.000 drevnih stabala širom grada.

Međutim, pregledi ovih stabala predstavljaju veliki izazov. Tim se često suočava sa opasnostima poput insekata i zmija u udaljenim područjima. Najveći izazov je često samo pronalaženje stabala.

Gou se prisetio posebno zahtevne misije u okrugu Daji, gde su članovi tima morali pešačiti više od sat vremena duž neravnog planinskog puta noseći opremu da bi došli do jednog stabla. Neka stabla su skrivena u napuštenim školskim dvorištima, dok se druga drže za litice bez pristupnih puteva, što čini njihove napore u očuvanju još težim.

Uprkos teškoćama, posao je izuzetno plodonosan.

Godine 2017, tim je dijagnostikovao ozbiljno propadanje stabla ginka u drugom parku u Čengduu. Preporučili su ciljne tretmane poput uklanjanja parazitskih biljaka, revitalizacije korenskog sistema i primene vodootpornih i insekticidnih tretmana.

"Do 2022. godine, nekada umiruće drvo je procvetalo, sa bujnim zelenim lišćem," rekla je Liu, s osmehom.

Istraživanje iz 2022. godine zabeležilo je preko 5,08 miliona drevnih i poznatih stabala u Kini.

Napori Čengdua da zaštiti ova prirodna blaga deo su šireg nacionalnog pokreta za očuvanje takvog botaničkog nasleđa. Poslednjih godina, inicijative za očuvanje ovih živih relikvija su dobile zamah, u skladu sa širim ciljevima zemlje u pogledu održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Prošle godine, platforma za upravljanje drevnim i poznatim stablima zasnovana na velikim podacima pokrenuta je u okrugu Huangling, u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi. U međuvremenu, vlasti u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu ciljaju na stopu zaštite od preko 98 procenata za drevna i poznata stabla, sa kartama u arhivi, do 2025. godine.

"Drevna i poznata stabla su neprocenjive ostavštine prirode i naših predaka. Naša je odgovornost da ih zaštitimo," rekao je Gou.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija