Web Analytics
Ružina ulica u Pančevu dobila jedinstven ekološki mural-animaciju - BetaRS

Ružina ulica u Pančevu dobila jedinstven ekološki mural-animaciju

Zanimljivosti | Izvor: Beta | 02.10.2024 | access_time 14:15
Ružina ulica u Pančevu dobila jedinstven ekološki mural-animaciju
Foto: Fond B92/Tanja Drobnjak
Ružina ulica u Pančevu dobila je jedinstven ekološki mural-animaciju, prvi takve vrste na ovim prostorima, koji porukom "Ova ruka kupi smeće i sadi cveće" govori o važnosti održivih praksi kao što je reciklaža, objavio je danas Fond B92.

Mural se nalazi na zidu dužine 80 metara, a poruka murala je formirana na radionicama koje su prethodno održane sa učenicima srednje "Tehničke škole 23. maj" u Pančevu, navedeno je u saopštenju.

Na njima su učenici razgovarali o ekološkim problemima u lokalnoj zajednici, kao i o potencijalnim rešenjima, a sve ideje je uobličila umetnica Irena Jevtović, koja je, uz pomoć učenika i građana dobrovoljaca, oslikala ovo umetničko delo.

Na radionicama, održanim u maju ove godine, u okviru projekta "Umetnost mladih za Zemlju", koji sprovodi Fond B92 u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Slovenije, Francuske i Engleske, učenici imali su priliku da razgovaraju o društvenim problemima i rešenjima koja se mogu postići sopstvenim zalaganjem, o video aktivizmu i ulozi ulične umetnosti u skretanju pažnje na društvene probleme, te da sa timom Fonda B92 i umetnicom Irenom Jevtović proizvedu poruku koju žele da pošalju svojim vršnjacima i sugrađanima.

Fokus projekta "Umetnost mladih za Zemlju", koji je nastavak projekta slične sadržine pod nazivom "Oslikaj promenu", usmeren je na starije tinejdžere iz socio-ekonomski ugroženih i marginalizovanih zajednica.

Kako je navedeno, cilj je bio da im se pomogne da pronađu svoj glas i osećaj inicijative u rešavanju problema ekološke održivosti, razvijanjem njihovih kreativnih veština i kritičkog mišljenja, kao i uključivanjem u javnu umetnost.

Projekat je podržan od strane Evropske unije kroz program "Kreativna Evropa".

Teme