Web Analytics
Tojota za 500 miliona dolara povećala ulaganje u električne leteće taksije - BetaRS

Tojota za 500 miliona dolara povećala ulaganje u električne leteće taksije

Tehnologija | Izvor: Beta | 02.10.2024 | access_time 16:35
Tojota za 500 miliona dolara povećala ulaganje u električne leteće taksije
"Tojota" ulaže još 500 miliona dolara u firmu "Joby Aviation" u partnerstvu s ciljem da se pokrene komercijalni posao te američke avio-taksi kompanije.

"Tojotino" ulaganje biće iskorišćeno za podršku sertifikaciji i proizvodnji letelice nalik helikopteru za taksi-usluge, saopštile su danas obe kompanije, prenela je anecija AP.

Ukupna investicija "Tojote" u to iznosi 894 miliona dolara čime će "Tojota" posedovati 22 odsto akcija te firme u koju ulaže.

Današnja investicija se zasniva na skoro sedam godina saradnje dveju kompanija, rekao je Džo Ben Bevirt, osnivač i izvršni direktor firme "Joby Aviation".

"Znanje i podrška 'Tojote' bili su ključni za naš uspeh... dok ostvarujemo našu zajedničku viziju za budućnost vazdušnog saobraćaja", dodao je on.

Firma "Joby Aviation" kaže da je nedavno izgradila svoju treću letelicu i da je u toku izdavanje četvrtog od pet sertifikata.

Prošle godine su dve kompanije potpisale dugoročni ugovor po kojem "Tojota" isporučuje motore i druge komponente novog avio-taksija.

Na internetu je objavljeno da avio-taksi "Joby" komercijalne namene ima mesta za četiri putnika i pilota. Može da pređe do 240 kilometara s jednim punjenjem baterija pri maksimalnoj brzini od 320 kilometara na sat, a maksimalna nosivost je 453 kilograma.

Dizajniran je za vertikalno poletanje i sletanje kao helikopter i prelazak na horizontalan let kao avion.
Skoro sasvim nečujan u letu, tokom poletanja i sletanja je 100 puta tiši od helikoptera.

"Joby" planira masovnu proizvodnju i da pruža usluge prevoznika na zahtev klijenata.

Teme