Web Analytics
Misija MMF-a boravi u Beogradu - BetaRS

Misija MMF-a boravi u Beogradu

Društvo | 03.10.2024 | access_time 11:50
Misija MMF-a boravi u Beogradu
Foto: Beta/Emil Vaš

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravi od četvrtaka u Beogradu povodom četvrtog, poslednjeg razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je MMF odobrio Srbiji 19. decembra 2022. godine.

Prvog dana boravka misija MMF-a je imala plenarni sastanak u Narodnoj banci Srbije (NBS) sa delegacije Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije (NBS) i guverner Srbije u MMF-u Jorgovanka Tabaković.

U razgovorima su učestvovali i ministar finansija Siniša Mali i ministarka privrede Adrijana Mesarović.

Razmatrana su najnovija makroekonomska kretanja, ekonomski izgledi i rizici, kao i sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa.

Misija MMF imaće sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Treće razmatranje sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa okončano je u julu 2024. godine odlukom Odbora izvršnih direktora MMF o njegovom uspešnom završetku.

Stendbaj aranžnam Srbije sa MMF-om, u vrednosti 2,4 milijarde evra, biće okončna u decembru 2024. godine.

Delegacija Srbije je sa predstavnicima MMF-a ranije dogovorala da taj aranžman bude produžen najmanje još dve godine.

Nije rečeno koliko bi sredstava Srbiji bili odobreno po osnovu tog produžetka aranžmana, ali je izvesno da je Srbija zainteresovana za pozajmicu te međunarodne finansijske institucije jer su joj potrebna sredstava za planirane projekte u okviru prioprema za specijalizovanu međunarodnu izliožbu EXPO, koja će biti održana u Beogradu 2027. godine.

(beta/cmg)

 

Teme