Web Analytics
Pomoćnica ministra: Srbija aktivno učestvuje u regionalnim i globalnim procesima za očuvanje šuma - BetaRS

Pomoćnica ministra: Srbija aktivno učestvuje u regionalnim i globalnim procesima za očuvanje šuma

Životna sredina | 03.10.2024 | access_time 12:15
Pomoćnica ministra: Srbija aktivno učestvuje u regionalnim i globalnim procesima za očuvanje šuma
Foto: Beta/Ana Slović
Pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Anja Javor izjavila je danas da Srbija aktivno učestvuje u globalnim i regionalnim procesima koji za cilj imaju pre svega očuvanje šuma, ali i doprinos stalnom unapređenju održivog gazdovanja šumama.

Javor je na Ministarskoj konferenciji o zaštiti šuma u Evropi (Forest Europe), održanoj u nemačkom gradu Bon, navela da je potrebno pozabaviti se prekograničnim izazovima i obezbediti održivost šuma za dobrobit svih - od nacionalnog nivoa, do nivoa cele Evrope, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

U Bonu su potpisane zajednička Deklaracija "Staranje o održivom gazdovanju šumama prikladnom za budućnost" i Odluka "Održivo gazdovanje šumama kao alat za unapređenje prilagodljivosti šuma", a pomoćnica ministra je navela da Srbija u potpunosti podržava tekstove i da će biti "apsolutno posvećena ispunjavanju svojih obaveza".

Prva Ministarska konferencija održana je u Strazburu 1990. godine, kada su zemlje potpisnice usaglasile uspostavljanje jednog takvog procesa, sa ciljem razvijanja zajedničkih strategija o tome kako zaštititi šume i održivo gazdovati šumama.

Svake četiri do pet godina, ministri nadležni za poslove šumarstva sastaju se kako bi usvojili nove deklaracije i odluke, koje služe kao okvir za implementaciju održivog gazdovanja šumama, prilagođenog nacionalnim okolnostima, ali sa regionalnim pristupom jačanju međunarodne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Na samom kraju ovogodišnje konferencije Nemačka je predala predsedavanje procesom "Forest Europe" Švedskoj, koje počinje od 1. januara 2025. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina