Web Analytics
Anja Jević: Najmanje godinu dana zatvora za napuštanje životinja - BetaRS

Anja Jević: Najmanje godinu dana zatvora za napuštanje životinja

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 03.10.2024 | access_time 15:00
Anja Jević: Najmanje godinu dana zatvora za napuštanje životinja
Generalna sekretarka Narodne stranke (NS) Anja Jević je danas u saopštenju tražila da se izmenama i dopunama Zakona kazna za napuštanje životinja bude najmanje godinu dana.

"Novčane kazne su i 100 puta manje nego u drugim evropskim državama. Azili su u katastrofalnom stanju i najčešće su tragičan ishod za pse", napisala je Jević.

"Ključni problem je i to da zlostavljanje i napuštanje životinja ostaju bez kazne", podvukla je Jević.

"U Grčkoj je na primer kazna za napuštanje životinje između 5.000 evra i 15.000 evra. U Francuskoj je kazna do dve godine zatvora i do 30.000 evra, u Italiji do godinu dana zatvora i do 10.000 evra. U Srbiji najčešće kazne nema", navela je primere Jević.

Navela je da od više od 6.000 krivičnih prijava za zlostavljanje životinja do suda ne dođe ni 10 odsto.

Navela je da Srbija nema zvanične podatke o broju napuštenih pasa, ocenila da je Zakon o dobrobiti životinja loš i da neodgovornost vlasnika a, neretko i uzgajivača pada samo na teret odgovornih gražana - pojedinaca koje ne čuje nijedan državni organ.

Podsetila je da je Državna revizorska institucija ukazala na problem velikog broja neregistrovanih odgajivačnica koje posluju bez skoro ikakve kontrole i nadzora.

Narodna stranka poziva da se u dnevni red Skupštine Srbije uvrsti izmena Zakona o dobrobiti životinja i da napuštanje životinja bude kvalifikovano ne kao prekršaj, već kao krivično delo s kaznom zatvora od najmanje godinu dana, da se novčane kazne povećaju i da se sistemski i sveobuhvatno razmotre modaliteti da vlasnici od prvog dana uzimanja pasa budu obavezani na odgovornost prema njima.

"Bilo bi poželjno da Beograd kao prestonica bude prvi koji će primeniti izmene, zahvaljujući kojima će se broj napuštenih pasa smanjiti, a već napušteni psi zbrinuti", zaključila je Jević.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori