Web Analytics
Mali sa misijom MMF-a: Budžet za 2025. zasnivaće se na ulaganju u kapitalne investicije - BetaRS

Mali sa misijom MMF-a: Budžet za 2025. zasnivaće se na ulaganju u kapitalne investicije

Ekonomija | 03.10.2024 | access_time 16:35
Mali sa misijom MMF-a: Budžet za 2025. zasnivaće se na ulaganju u kapitalne investicije
Foto: Beta/Milos Miskov

Ministar finansija Siniša Mali danas je u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekao da će se budžet Srbije za 2025. godinu zasnivati na ulaganju u kapitalne investicije, uz fiskalnu odgovornost.

Današnjim sastancima misija MMF-a je započela posetu Srbiji, koja će trajati do 15. oktobra, a povodom četvrte i poslednje revizije aktuelnog stend-baj aranžmana koji država ima sa tom finansijskom institucijom.

Mali i šef misije Donald Mekgetigan razgovarali su o ispunjenju ciljeva iz aktuelnog aranžmana, o budžetu za 2025. godinu, kao i o makroekonomskim kretanjima i ekonomskoj situaciji u Srbiji.

„Dobra vest je da Srbija nastavlja da raste uprkos krizi, a u prvoj polovini godine naša zemlja je druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Sada je prilika i da nastavimo da ulažemo u kapitalne investicije, i na tome će se zasnivati budžet za 2025. godinu, a sa druge strane je važno i da ostanemo fiskalno odgovorni", kazao je Mali.

Dodao je da Srbija sada ima priliku koju ne sme da propusti, pre svega zbog toga što ćemo biti domaćini izložbe Ekspo 2027 i što može u kratkom periodu da promeni zemlju na bolje.

Mali je rekao da je zadovoljan sprovođenjem aktuelnog aranžmana sa MMF-om, u okviru koga su ispunjeni brojni reformski ciljevi.

Izvršni odbor direktora MMF-a prethodno je u julu doneo odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom i pohvalio postignute rezultate u okviru sprovođenja programa.

Mali će boraviti krajem oktobra u Vašingtonu gde će prisustvovati redovnoj godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke, gde će imati sastanke sa zvaničnicima MMF-a, Svetske banke, investitorima i predstavnicima različitih finansijskih institucija.

Teme