Web Analytics
FBD: Predlogom izmena Krivičnog zakona proizvoljno se pooštrava kaznena politika i ugrožavaju prava - BetaRS

FBD: Predlogom izmena Krivičnog zakona proizvoljno se pooštrava kaznena politika i ugrožavaju prava

Društvo | 04.10.2024 | access_time 13:20
FBD: Predlogom izmena Krivičnog zakona proizvoljno se pooštrava kaznena politika i ugrožavaju prava
Foto:Beta/Mile Gvozdenović

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je danas da se predloženim zakonima o izmenama i dopunama Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, proizvoljno pooštrava kaznena politika ali i da se "ozbiljno ugrožavaju" Ustavom garantovana prava, pre svega pravo na pravično suđenje i prava okrivljenog u krivičnom postupku.

U saopštenju su ocenili da je Ministarstvo pravde "gotovo ispod stola" 1. oktobra otvorilo javnu raspravu o nacrtima zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku.

"Ova tajnovitost je pomalo iznenađujuća pošto su, uz Zakon o parničnom postupku, u pitanju zakoni koji spadaju među najznačajnije stubove celokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Ipak, kada se nacrti koje je ministarstvo stavilo na javnu raspravu pažljivije pročitaju čini se jasnim zašto je otvaranje javnih rasprava o njima bilo tako diskretno – kao i zašto za svaku od njih određeno svega po mesec dana", ocenio je FBD.

Dodaje se da je predloženim rešenjima zajedničko što predlagač kroz njih "pravo države da kažnjava počinioce krivičnih dela nadređuje pravima građana zarad čije zaštite je državi to pravo da kažnjava i priznato.

"Prava koja imamo kao građani ne smeju biti bačena pod noge hirova jedne neobuzdane volje koja ne priznaje ni norme ni ograničenja koja predstavljaju suštinu demokratskog društva. Upravo te norme i ta ograničenja moraju biti ono od čega se ne sme odustati u javnoj raspravi koja je pred nama", ocenio je Forum za bezbednost i demokratiju.

Teme