Web Analytics
Bratu: Građani Srbije treba da budu uključeni u sve aspekte politike zaštite životne sredine - BetaRS

Bratu: Građani Srbije treba da budu uključeni u sve aspekte politike zaštite životne sredine

Životna sredina | Izvor: Beta | 04.10.2024 | access_time 19:45
Bratu: Građani Srbije treba da budu uključeni u sve aspekte politike zaštite životne sredine
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izjavio je danas da je za budućnost Srbije ključno da njeni građani imaju pristup informacijama i da budu uključeni u sve aspekte politike zaštite životne sredine.

"Pristup informacijama iz oblasti ekologije, uključenost građana u donošenje odluka, kao i pravo na pravnu zaštitu građana u ovoj oblasti su ključni aspekti dobre uprave i politike zaštite životne sredine", rekao je Bratu na okruglom stolu "Partnerstva za zelenu ekonomiju - Jačanje zelene ekonomske kulture kroz održiva rešenja, zelene prakse i IT alate u cilju ublažavanja klimatskih promena u Srbiji", koji je organizovao Arhus centar Novi Sad.

Bratu je u uvodnom obraćaju rekao da je Arhuska konvencija stub podrške koju Misija OEBS pruža u oblasti zaštite životne sredine.

"Uveren sam da je za budućnost Srbije ključno da njeni građani budu uključeni u sve aspekte politike zaštite životne sredine i diskusije o ekološkim temama, i to na osnovu dostupnih informacija i znanja", rekao je Bratu.

Na skupu je istaknuto da je za zeleni inkluzivni rast važna saradnja i uključivanje svih aktera u zelenu tranziciju u Srbiji kako bi se spremno suočili sa klimatskim izazovima, a da je posebno važno obrazovanja mladih ljudi kao budućih lidera zelene ekonomije, saopštio je Arhus centar.

Bratu: Građani Srbije treba da budu uključeni u sve aspekte politike zaštite životne sredine
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC


Dekan Fakulteta tehničkih nauka Boris Dumnić je rekao da zelena ekonomija postaje sve relevantniji faktor u savremenom svetu jer podrazumeva unapređenje stanja životne sredine, efikasno korišćenje resursa, smanjenje emisije štetnih gasova, ali i prilagođavanje modernim tehnologijama koje će omogućiti tranziciju ka održivoj budućnosti.

"Suočeni sa globalnim izazovima klimatskih promena svi mi, kao društvo i kao pojedinci, imamo odgovornost da preduzmemo korake ka stvaranju održive budućnosti. Ovaj zadatak nije samo izazov – on je i prilika. Prilika da se unapredi naša ekonomija, transformišu naše poslovne prakse i omogući dugoročno održivi razvoj koji će biti zasnovan na ekološkim principima", kazao je Dumnić.

On je istakao da se kroz inovacije u tehnologiji koje omogućavaju da se na potpuno nove načine pristupi problemima, unapredi analiza i optimizuju prakse.

"Na taj način, koristeći savremene tehnologije i IT alate, gradimo most između ekološke održivosti i ekonomske efikasnosti", rekao je Dumnić.

Bratu: Građani Srbije treba da budu uključeni u sve aspekte politike zaštite životne sredine
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC


Menadžerka Arhus centra Novi Sad Darija Šajin izjavila je da je Srbija je ugrožena zbog klimatskih promena, a da Arhus centri imaju ulogu da sarađuju sa nacionalnim, pokrajinskim i lokalnim vlastima, poslovnom zajednicom i drugim akterima u Srbiji kako bi pokrenuli inicijative u pravcu prilagođavanja klimatskim promenama.

"Jačanje zelene ekonomije i prilagođavanje klimatskim promenama nije egzotična agenda, već treba da bude realan, jasan i ostvariv plan za delovanje. Vlade, preduzeća i zajednice širom sveta su u procesu davanja rešenja kada je reč o adaptaciji, pronalaze različite inovativne načine prilagođavanja klimatskim promenama", rekla je Šajin, dodajući da nevladine organizacije u tom poslu imaju veoma važnu ulogu.

Arhus centar Novi Sad sprovodi aktivnosti na osnaživanju kapaciteta lokalnih aktera u cilju jačanja svesti o značaju negovanja "zelene poslovne kulture" i stvaranja partnerstava među relevantnim akterima, organizacijama civilnog društva, lokalnim vlastima, poslovnim subjektima, akademskim krugovima i mladim ljudima.

Na današnjem događaju promovisane su tri najnovije publikacije izrađene uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji koje se mogu naći na njihovom sajtu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina