Web Analytics
Srbija dobila viši, investicioni kreditni rejting - BetaRS

Srbija dobila viši, investicioni kreditni rejting

Ekonomija | Izvor: Beta | 04.10.2024 | access_time 23:10
Srbija dobila viši, investicioni kreditni rejting
Rejting agencija "Standard and Poor's" je podigla dugoročni državni rejting Srbije za jedan stepen više: sa neivensticionog "BB+", na investicioni "BBB-", navodi se u večerašnjem saopštenju koje je prenela agencija privrednih vesti "Blooomberg".

Izgledi Srbije su pritom ocenjeni kao stabilni.

Rejting "BBB", najniži u grupi investicionih, kako objašnjava "Standard and Poor's", znači da "obveznik ima adekvatan kapacitet da ispuni svoje finansijske obaveze. Međutim, verovatnije je da će nepovoljni ekonomski uslovi ili promenljive okolnosti dovesti do oslabljenog kapaciteta obveznika da ih ispuni".

Predsednik Aleksandar Vučić je ocenio u saopštenju da investicioni rejting kojeg je Srbija dobila prvi put u svojoj istoriji, znači da je "postigla značajnu prekretnicu u svom ekonomskom razvoju".

Vučić predviđa da to vodi nižim troškovima finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom poverenju investitora što se odnosi i na državu i na domaće kompanije.

Srbija je prva država Zapadnog Balkana i jedina koja je kandidat za prijem u EU koja ima investicioni rejting, naveo je on.

Teme