Web Analytics
U napadu bande na grad na Haitiju poginulo 70 ljudi, saopštile UN - BetaRS

U napadu bande na grad na Haitiju poginulo 70 ljudi, saopštile UN

Svet | Izvor: Beta-AP | 05.10.2024 | access_time 00:25
U napadu bande na grad na Haitiju poginulo 70 ljudi, saopštile UN
Broj žrtava ovonedeljnog napada teško naoružane bande na jedan mali grad u centralnom Haitiju porastao je na najmanje 70, saopštila je u petak Kancelarija UN za ljudska prava.

Tela su po ulicama Pont-Sonde posle napada u četvrtak, mnogi ubijeni hicem u glavu, izjavila je za lokalni radio Bertid Harase, portparolka "Komisije za dijalog, pomirenje i svest za spas".

Po prvim procenama, broj ubijenih bio je 20, ali aktivisti i vlasti postepeno pristupaju delovima grada i otkrivaju još tela.

"Užasnuti smo napadima bandi u četvrtak", piše u saopštenju Kancelarije za ljudska prava UN.

U saopštenju se navodi da je među ubijenima 10 žena i tri bebe, a najmanje je 16 teško ranjjenih, uključujući dva pripadnika bande pogođena tokom razmene vatre s policijom.

Kancelarija je saopštila da su članovi bande zapalili 45 kuća i 34 automobila.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je oštro osudio smrtonosni napad zbog kojeg je raseljeno 3.000 ljudi, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Dok se nasilje bandi širi iz glavnog grada Port-o-Prensa u druge oblasti Haitija, Gutereš je tražio podršku, uključujući dodatno finansiranje, zajedničkim naporima haićanske policije i multinacionalnih snaga koje predvodi Kenija koje pokušavaju da se izbore s bandama, rekao je Dužarik.

Nejasan je motiv za jedan od najvećih masakra u centralnom regionu Haitija poslednjih godina. Napada te vrste bilo je u glavnom gradu Port-o-Prensu, gde 80 odsto teritorije kontrolišu bande, a takvi masakri su obično bili povezani s borbama za teren, pri čemu bande ciljaju civile u oblastima koje kontrolišu rivali. Ali Pont-Sonde se smatra delom teritorije bande "Gran Grifa".

Ta banda je nastala pošto je bivši haićanski poslanik Profan Viktor počeo da naoružava mladiće u toj oblasti da bi obezbedio svoj izbor i kontrolu nad regionom Artibonit pre skoro jedne decenije, navodi se u izveštaju UN.

I Viktora i lidera "Gran Grifa" Luksona Elana, SAD su prošlog meseca sankcionisale.

Banda je napala Pont-Sonde pre zore u četvrtak i naišla na mali otpor, rekla je Herase, iako su policajci pokušali da odbiju bandu koja ima potpunu kontrolu nad tim područjem.
Vlada Haitija je posle napada rasporedila elitnu policijsku jedinicu u Pont-Sondeu i poslala sanitet da pomogne usamljenoj bolnici u toj oblasti preplavljenoj desetinama povređenih.

"Ovaj gnusni zločin, počinjen nad bespomoćnim ženama, muškarcima i decom, nije samo napad na ove žrtve, već i na celu naciju Haitija", rekao je premijer Gari Konil u saopštenju u petak.

Nasilje bandi u Artiboniteu koji proizvodi veliki deo hrane na Haitiju, poraslo je poslednjih godina.

U januaru 2023. banda "Gran Grif" je optužena za napad na policijsku stanicu u Liankuru, kod Pont-Sondea, i za ubistvo najmanje šest policajaca. Nasilje koje je pokrenula ta banda je primoralo da se u februaru 2023. zatvori bolnica koja opslužuje više od 700.000 ljudi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika