Web Analytics
Milošević (SSP): Potraga za bakrom i srebrom u blizini strateški važnog izvorišta vode za Niš - BetaRS

Milošević (SSP): Potraga za bakrom i srebrom u blizini strateški važnog izvorišta vode za Niš

Politika | 06.10.2024 | access_time 16:35
Milošević (SSP): Potraga za bakrom i srebrom u blizini strateški važnog izvorišta vode za Niš
ssp.rs
 Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) iz Niša Jelena Milošević upozorila je danas da se istražne bušotine na Suvoj planini, između sela Gornja Studena i Bancarevo, obavljaju u blizini izvorišta vode "Studena" koje je strateški važno za Grad Niš.


Ona je istakla da je reč o izvorištu koje kvalitetnom pijaćom vodom snabdeva skoro 100.000 stanovnika Niša.

"Istražne radnje na potezu Gornja Studena – Bancarevo, kod izvorišta 'Studena' ističu 8. decembra ove godine, a za grad Niš je od egzistencijalnog značaja da se dozvola ne produži", naglasila je Milošević.

Ona je podsetila da se istražne radnje u potrazi za bakrom i srebrom obavljaju u blizini Niške Banje koja je jednim delom "leži" na pijaćim, a drugim delom na termalnim vodama.

"Niška Banja mora da postane i ostane banja. Ni za 10, ni za 110 godina ne može se pretvoriti u rudnik sve i da je prebogata bakrom", naglasila je Milošević.

Dodala je da je još u julu uputila zahtev za dostupnost informacijama od javnog značaja ministarki rudarstva i energetike Dubravki Handanović koje se tiče dozvola za istražne radnje na teritoriji Nišavskog okruga.

"Usledila je salva uvreda putem medija i odgovor da ne mogu da izvršim uvid jer ministarstvo nema tehničke mogućnost da dostavi dokumentaciju. Sada se dešava ono što sam pretpostavila - bušotine u Niškoj Banji nadomak vodoizvorišta 'Studena'", kazala je Milošević.

Prema njenim rečima, veoma je značajno pitanje ko kontroliše poštovanje uslova koje su propisale nadležne institucije za bušenje kod izvorišta "Studena", pogotovo ako znamo da na teritoriji Srbije ima samo šest rudarskih inspektora.

Ministarstvo rudarstva i energetike potvrdilo je minule nedelje da su firmi "Edelweiss Mineral Exploration" registrovanoj u Srbiji od strane kompanije "Apollo Serbia Limited" odobrena geološka istraživanja na potezu sela Gornja Studena - Bancarevo još 2021. godine.

Kompanija "Apollo Mineral Limited" saopštila je na svom zvaničnom sajtu da je bušenje na dubini od 600 metara počelo na lokaciji Studena, jednom od potencijalnih nalazišta koji su deo njihovog projekta u Srbiji - "Beogradski projekat bakra".

Teme