Web Analytics
Zemlje regiona uključile se u otklanjanje posledica poplava u BiH - BetaRS

Zemlje regiona uključile se u otklanjanje posledica poplava u BiH

Društvo | Izvor: Beta | 07.10.2024 | access_time 11:40
Zemlje regiona uključile se u otklanjanje posledica poplava u BiH
 Spasilački timovi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije upućeni su u BiH radi otklanjanja posledica poplava u kojima je po zvaničnim podacima, poginulo najmanje 20 osoba a pomoć toj zemlji u okviru EU mehanizma civilne zaštite priprema i Crna Gora.

Brza reakcija i upućivanje pomoći BiH ukazuje na rastuću važnost regionalne solidarnosti i evropskih mehanizama u prirodnim katastrofama koje sve češće pogađaju Balkan, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Katastrofalne poplave na području severne Hercegovine i centralne Bosne sa bujicama i klizištima najviše su pogodile Jablanicu i Konjic a u masovnoj akciji spasavanja i saniranja štete učestvuje više stotina spasilaca i dobrovoljaca iz oba entiteta BiH, zatim iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije kao i vojnici oružanih snaga BiH.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić objavio je da su spasilački timovi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije angažovani u okviru EU mehanizma civilne zaštite kao i da je aktiviran satelitski sistem Kopernikus za nadgledanje kriznog područja.

Na zahtev Ministarstva bezbednosti BiH, 4. oktobra su aktivirane oružane snage koje su uputile helikopter, inžinjerijske mašine i pešadijske jedinice.

Na terenu su prisutni timovi Gorske službe spasavanja Federacije BiH iz mnogobrojnih gradova, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), vatrogasci, dobrovoljci Crvenog Krsta FBiH i pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i drugih kantona.

Istog dana Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ) uputila je iskusni tim za urbano traganje i spasavanje (USAR) i mašinski tim sa građevinskim mašinama i kamionima.

Hrvatska Gorska služba spasavanja poslala je 5. oktobra 11 spasilaca iz Šibenika, Orebića i Dubrovnika sa četiri terenska vozila, dva plovila i psom tragačem Zarom.

Civilna zaštita MUP-a Hrvatske uputila je putem mehanizma EU za civilnu zaštitu MUSAR tim za traganje i spašavanje sa 37 ljudi, 17 vozila i tri psa tragača koji je stigao u Jablanicu 6. oktobra u jutarnjim časovima. Tim čini ljudstvo državne interventne jedinice civilne zaštite, Crvenog krsta i Centra za potresno inženjerstvo.

Pomoć je u toku 6. oktobra stigla i iz Srbije pošto je Sektor za vanredne situacije MUP-a uputio 12 vozila sa 36 članova Specijalističkog tima za spasavanje uz prateći konvoj teške mehanizacije koji će raditi u koordinaciji sa spasiocima iz BiH.

Timovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca spojili su se u Malom Zvorniku sa timovima iz Užica i Valjeva i produžili ka Bratuncu gde su ih dočekali predstavnici RUCZ i potom nastavili ka Jablanici.

Slovenija je istog dana uputila konvoj sa 46 pripadnika službi za spasavanje i civilne zaštite zajedno sa 16 vozila i šest pasa tragača. Generalni direktor Uprave za zaštitu i spasavanje Leon Behin rekao je da će nakon sedam dana u slučaju potrebe postojeći tim biti rotiran novim.

Misija EUFOR u BiH angažovala je laki višenamenski helikopter H145M oružanih snaga Mađarske kojim je evakuisano povređeno dete iz Jablanice u kantonalnu bolnicu u Mostaru.

Pored timova iz BiH i regiona kroz nacionalne i mehanizme EU, na terenu su i specijalisti za potragu i spasavanje iz Velike Britanije koji su vršili obuku u BiH i koji su se nakon vesti o katastrofalnim poplavama priključili kolegama koji su se uputili u Jablanicu i okolna mesta.

Tokom dana bi u pomoć pogođenim područjima u BiH trebalo da stignu i spasioci iz Crne Gore. Podgorica je odlučila da uputi tim za traganje i spašavanje Light USAR koji je sačinjen od vatrogasaca spasilaca iz više opština i pripadnici Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Teme