Web Analytics
Budimpešta uvodi 70 kineskih električnih autobusa - BetaRS

Budimpešta uvodi 70 kineskih električnih autobusa

Ekonomija | 07.10.2024 | access_time 12:05
Budimpešta uvodi 70 kineskih električnih autobusa
Foto: Sinhua/Xabiso Mkhabela

Potpisan je ugovor za 70 novih autobusa, koji će unaprediti vozni park Budimpešte  najnovijim potpuno električnim modelima kineske kompanije BYD.

Budimpešta, glavni grad Mađarske, dodaće 70 potpuno električnih, ekološki prihvatljivih autobusa u svoj vozni park, počevši od proleća 2026. godine, kao deo faznog uvođenja, najavila je  gradska kompanija za javni prevoz BKK.

Niskopodni, klimatizovani autobusi biće isporučeni od strane kineske kompanije za električna vozila  BYD. Flota će se sastojati od 50 standardnih i 20 zglobnih autobusa, koji će u početku saobraćati na frekventnim gradskim rutama u centru, prenosi Sinhua.

"Nova era za javni prevoz u glavnom gradu! Potpisan je ugovor za 70 novih autobusa, koji će unaprediti vozni park grada najnovijim potpuno električnim modelima kompanije BYD", izjavio je gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji na svojoj Fejsbuk stranici.

Autobusi će pomoći da se postigne cilj grada za stvaranje prijatnijeg, čistijeg i održivijeg okruženja za svoje stanovnike, istakao je gradonačelnik.

Projekat je korak ka postizanju klimatskih ciljeva Budimpešte i povećanju otpornosti grada na klimatske promene, saopštila je BKK.

U oktobru 2024, BYD je obeležio treći uzastopni mesec kao najpopularniji brend električnih vozila u Mađarskoj, sa 1.000 isporučenih vozila, navodi se u saopštenju kineskog proizvođača automobila.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT