Web Analytics
Ministri Mali i Momirović ulaze u borbu protiv kladionica - BetaRS

Ministri Mali i Momirović ulaze u borbu protiv kladionica

Politika | 07.10.2024 | access_time 13:05
Ministri Mali i Momirović ulaze u borbu protiv kladionica
Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine sinhronizovano su poslali na javnu raspravu nacrte dva zakona - o igrama na sreću i o oglašavanju, kojima se bitno ograničava i otežava poslovanje kladionica u Srbiji, obavljeno je na sajtu "Blica".

"Suzbijanjem sive ekonomije u ovoj oblasti, odnosno onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću, osim zaštite budžetskih prihoda, štite se i interesi maloletnika, budući da legalni priređivači imaju niz obaveza koje se odnose na društveno odgovorno priređivanje", piše list.

Prema dostupnim podacima, tržište onlajn klađenja u Srbiji je u poslednjih pet godina godina raslo po stopi od 25 odsto godišnje.

U Srbiji ima više od 33.000 automata i preko dve hiljade uplatno-isplatnih mesta (kladionica). Svako njihovo nelegalno korišćenje, povlači i krivičnu odgovornost priređivača, odnosno organizatora igara na sreću, jer dovodi i do značajnog gubitka budžetskih prihoda. Srbija ovim putem prati praksu sve većeg broja država u svetu koje su slične zakone već usvojile.

"Blic" je naveo da je Belgija odlučila je da zabrani oglašavanje kockanja na više platformi u pokušaju da suzbije taj oblik zavisnosti. Reklamiranje kockanja zabranjeno je na televiziji, radiju, časopisima, novinama i na javnim mestima. Online oglašavanje na internet stranicama i društvenim medijima će, takođe, biti zabranjeno.

Vlada Hrvatske takođe je usvojila predlog zakona kojim se zabranjuje reklamiranje klađenja na javnim površinama, smanjuje vidljivost izloga kladionica i definiše način identifikacije igrača.

I Španija je među zemljama koja je predstavila plan za zaustavljanje reklamiranja kladionica i kockarnica, čime vlada namerava da stane na kraj porastu zavisnosti od igara na sreći u toj zemlji.

Prema poslednjim podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više po glavi stanovnika nego, na primer u Italiji.

To je i pet puta više nego u Velikoj Britaniji ili čak šest puta više nego u Španiji. Ovo Srbiju stavlja na drugo mesto u Evropi po broju kladionica po glavi stanovnika.

Prema odredbi Zakona o igrama na sreću, udaljenost kladionice ili kockarnice od obrazovnih ustanova ne sme biti manja od 200 metara. Na mnogim mestima se ova odredba krši, pa je to još jedan problem koji će novi Zakon dodatno da reguliše.

Naime, ni priređivači igara na sreću ne poštuju uvek zakon tako da se u nekim krajevima zemlje mogu naći kladionice na nedovoljnoj udaljenosti jedne od druge, a ponegde čak i pored škola, što je strogo zabranjeno.

Na Zelenom vencu u Beogradu, na primer, ima pet kladionica u nizu, iako je Zakonom o igrama na sreću propisano da moraju da budu na rastojanju od najmanje 100 metara, naveo je "Blic".

Teme