Web Analytics
Počela Dečja nedelja, traje do 13. oktobra - BetaRS

Počela Dečja nedelja, traje do 13. oktobra

Društvo | 07.10.2024 | access_time 14:30
Počela Dečja nedelja, traje do 13. oktobra
Foto: Beta/Milan Obradović
Dečja nedelja počela je danas i traje do 13. oktobra, a ovogodišnji slogan manifestacije glasi "Ja sam dete, imam plan: tolerancija i ljubav za svaki dan".

Na svečanom otvaranju u Galeriji Radio televizije Srbije (RTS) ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da počinje "najradosnija nedelja u godini".

"Svaki kutak u našoj zemlji ovih dana će biti posvećen deci. Ministarstvo kojim rukovodim zajedno sa Ministarstvom informisanja uputiće preporuke svim medijima, a naročito onima koji imaju nacionalnu frekvenciju, da posvete deci deo programa. Treba da znamo i upamtimo imena pametne dece koja donose ovoj zemlji medalje i da nam oni budu uzor", kazala je Đurđević Stamenkovski.

Po njenim rečima, najveća vrednost Dečje nedelje je što se ne održava samo u Beogradu nego u celoj Srbiji.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da deca imaju pravo da uče, da se igraju i da se raduju, a da je ta manifestacija predtavlja podsticaj da se sa decom više razgovara i da se prevaziđu međugeneracijske razlike.

"Dete ne sme biti samo, mi treba s njim da razgovaramo. Kada napuni 10 godina treba da ga pitamo za mišljenje i da to mišljenje uvažavamo, a jako je važan i period pre toga. Ovo je prilika da se podsetimo važnosti očuvanja zajedništva. Deca kroz zajedničke aktivnosti izražavaju svoje ideje", kazala je Đukić Dejanović.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da "ne postoji značajnija nedelja od Dečje nedelje" i dodao da se institucija kojom rukovodi često bavi povredama prava deteta.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova pohvalila je dugu tradiciju održavanja Dečje nedelje u Srbiji i ocenila da institucije mnogo toga rade na unapređenju položaja dece, ali da ima prostora za dodatni napredak.

Navela je da je mentalno zdravlje dece važno i da su vremena izazovna, a da velika opasnost vreba u digitalnom prostoru i da je mnogo štetnih sadržaja od kojih treba zaštititi decu.

Učiteljici iz Prokuplja Jeleni Babić uručena je plaketa "Maslačak" za dobročinstvo deci i unapređenje dečjih prava, a ona je tim povodom rekla da "nisu bitne ocene, nego da deca budu zdrava i postanu dobri ljudi".

Dečja nedelja se obeležava od 1934. godine.

Teme