Web Analytics
Preminuo nekadašnji fudbaler Ajaksa i Barselone Johan Neskens - BetaRS

Preminuo nekadašnji fudbaler Ajaksa i Barselone Johan Neskens

Fudbal | 07.10.2024 | access_time 17:10
Preminuo nekadašnji fudbaler Ajaksa i Barselone Johan Neskens
prt.scr youtube
Nekadašnji fudbaler Ajaksa i Barselone, Holanđanin Johan Neskens preminuo je u 73. godini života, saopštio je danas Fudbalski savez Holandije.

"Jesenji dan koji je počeo sunčano, sve dok do nas nije stigla poruka iz Alžira da je Johan Neskens preminuo. Johan je ostao u Alžiru zbog projekta našeg saveza. Reči su neadekvatne za ovaj ogroman, iznenadni gubitak. Naše misli su sa njegovom suprugom Marlis, njegovom decom, porodicom i prijateljima. Svet se ne oprašta samo od darovitog sportiste, već posebno od posvećenog, poletnog i divnog čoveka", piše na sajtu Fudbalskog saveza Holandije.


Neskens je sa Ajaksom osvojio tri puta Ligu šampiona (1971, 1972, 1973) i dva puta Superkup Evrope (1972, 1973), dok je sa Barselonom osvojio Kup pobednika kupova 1979. godine.


On je sa reprezentacijom Holandije, za koju je odigrao 49 utakmica i postigao 17 golova, osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu dva puta (1974, 1978) i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1976. godine.

Neskens je bio drugi najbolji strelac Svetskog prvenstva 1974. godine sa pet postignutih golova i bio je izabran od strane Pelea za jednog od 100 najboljih živih fudbalera 2004. godine.

Neskens je nakon igračke karijere bio trener šest timova, među kojima su i holandski NEC i holandska B reprezentacija, i pomoćni trener Barselone, Galatasaraja, reprezentacije Holandije i reprezentacije Australije.


Teme