Web Analytics
Glas Amerike: Rio Tinto pokušava da postane treći najveći proizvođač litijuma na svetu - BetaRS

Glas Amerike: Rio Tinto pokušava da postane treći najveći proizvođač litijuma na svetu

Ekonomija | Izvor: Beta | 07.10.2024 | access_time 20:20
Glas Amerike: Rio Tinto pokušava da postane treći najveći proizvođač litijuma na svetu
Rudarska kompanija "Rio Tinto" pregovara o kupovini američke kompanije koja se bavi proizvodnjom litijuma, Arkadijum Litijum, u pokušaju da iskoristi trenutni pad cena ovog lakog metala, ključnog za proizvodnju baterija za električna vozila - piše "Glas Amerike".

Ukoliko dođe do dogovora, "Rio Tinto" bi postao treći najveći proizvođač litijuma na svetu, iza kompanija "Albemarle" i !Sociedad Quimica y Minera de Chile".

"Rojters" je izvestio da bi vrednost "Arkadijuma" mogla da bude između četiri i šest milijardi dolara, ili čak i viša.

Obe kompanije su potvrdile da su pregovori u toku, ali nisu komentarisale.

Skorašnji pad cena litijuma, delom zbog prevelike kineske ponude, doveo je do pada akcija "Arkadijuma" za više od 50% u odnosu na januar, što kupovinu te kompanije čini privlačnom. Međutim, predviđa se da će potražnja za litijumom porasti kasnije ove decenije zbog povećanog korišćenja litijum-jonskih baterija.

Kupovinom "Arkadijuma" "Rio Tinto" bi dobio pristup rudnicima litijuma, pogonima za preradu i nalazištima u SAD, Argentini, Australiji i Kanadi.

Ako kupovina bude uspešna, nova grupacija bi do 2030. godine mogla činiti 10% globalne ponude litijumskih hemikalija, navode analitičari.

Projekat "Rio Tinta" u Argentini trebalo bi da počne proizvodnju već ove godine, dok Rojters prenosi da bi za projekat "Jadar" u Srbiji mogle da prođu dve godine pre dobijanja dozvola za pokretanje posla.

Deo javnosti u Srbiji se protivi projektu Jadar, piše Glas Amerike, te su širom zemlje bili protesti protiv eksploatacije litijuma, gde su kao glavni razlozi navođeni zabrinutost za zdravlje građana i rizici po životnu sredinu. Vlada Srbije odlučila je da nastavi sa realizacijom projekta.

Iz kompanije "Rio Tinto" ranije su za "Glas Amerike" rekli da će u Srbiji raditi najmanje 40 godina, ukoliko se realizuje projekat "Jadar", dodavši da pre toga moraju "dokazati Vladi i građanima Srbije da to možemo da radimo bezbedno".

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT