Web Analytics
Samit Brdo-Brioni počeo svečanom večerom u Kotoru - BetaRS

Samit Brdo-Brioni počeo svečanom večerom u Kotoru

Region | Izvor: Beta | 07.10.2024 | access_time 20:45
Samit Brdo-Brioni počeo svečanom večerom u Kotoru
Tradicionalnim kolom Bokeljske mornarice u starom gradu u Kotoru i svečanom večerom koju je priredio predsednik Crne Gore Jakov Milatović večeras je počeo samit lidera Procesa Brdo-Brioni, regionalne inicijative za unapređenje dobrosusedskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Milatović je u zdravici na večeri za lidere iz regiona poručio da je Samit prilika za unaprjeđenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje i za jačanje strateškog dijaloga Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, preneo je njegov kabinet.

Na večeri su bili predsednici inicijatora Procesa Brdo-Brioni - Slovenije i Hrvatske, predsednici država Zapadnog Balkana, osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji će u Crnu Goru doputovati sutra, u utorak kada se skup završava.

Radni deo samita je plenarna sednica koja će biti u Tivtu na kojoj će šefovi država regiona i Slovenije i Hrvatske razgovarati o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa članicama Evropske unije.

Posle plenarne sjednice, predviđena je press-konferencija na kojoj će govoriti predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. Članovi inicijative su i Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, kao i Kosovo.

Teme