Web Analytics
Grad Beograd 'nestao' sa spiska najvećih dužnika EPS-a - BetaRS

Grad Beograd 'nestao' sa spiska najvećih dužnika EPS-a

Ekonomija | 08.10.2024 | access_time 10:50
Grad Beograd 'nestao' sa spiska najvećih dužnika EPS-a
Foto: Beta/Amir Hamzagić
Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je septembarsku listu najvećih dužnika koja se poprilično razlikuje od avgustovske, a na kojoj je ukupan dug najvećih neplatiša dostigao vrednost od 23 milijarde dinara, objavljeno je na sajtu Biznis.rs.

Najsvežiji presek dugovanja napravljen je na dan 26. septembar, i na toj listi više nema uprave Grada Beograda, koja je u avgustu bila na petom mestu sa 1,255 milijardi dinara neplaćenih obaveza prema EPS-u.

Beogradski vodovod i kanalizacija je, međutim, na neslavnom šestom mestu septembarske liste sa minusom od 1,18 milijardi dinara na računu za struju, ali je zato beogradsko Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) takođe "nestalo" sa liste 20 najvećih dužnika, dok je u avgustu dugovalo 338 miliona dinara.

Na listi je i dalje JKP Infostan Tehnologije, ali se taj dug beogradske kompanije, kako objašnjava EPS, odnosi na potraživanja nastala u skladu sa Ugovorom o vršenju poslova naplate isporučene električne energije u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada.

Novi najveći dužnik među kompanijama, koji se po prvi put pojavljuje na listi 20 najvećih neplatiša je Stečajna masa kompanije Radijator AD koja se nalazi na devetom mestu, sa ukupno 671,3 miliona dinara duga za struju.

Na listi je ponovo i Yumco sa blizu 294 miliona dinara duga prema EPS-u, kao i Zastava Oružje, IMR u stečaju i Vaterpolo klub Partizan.

Iako je Beograd "otišao", na listi 20 najvećih dužnika i dalje je gradska uprava Novog Pazara, a lokalnim samoupravama – dužnicima za struju od septembra se pridružila i Opštinska uprava Smederevska Palanka, sa čak 636 miliona dinara duga za struju.

Sam vrh liste najvećih dužnika ne menja se godinama – prva dva mesta "drže" Železara Smederevo u stečaju i Infrastruktura Železnice Srbije.

Ono što, međutim, upada u oči je da je dug Železare od avgustovskih 4,6 miijardi dinara porastao za čak dve milijarde, na septembarskih 6,3 milijarde dinara, naveo je Biznis.rs.

EPS inače naglašava da je imovinu Železare kupila kineska HBIS grupa koja redovno izmiruje svoje tekuće obaveze, a da je dug za struju bivše kompanije prijavljen u stečajnu masu.

EPS, zajedno sa Srbijagasom, ima obavezu u okviru aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda da redovno objavljuje spiskove svojih najvećih dužnika.

Vlada Srbije je, u okviru razgovora tokom treće revizije aktuelnog aranžmana, predstavnicima MMF-a potvrdila da će "u skladu sa posvećenošću transparentnosti" objaviti sve strateške i finansijske planove za EPS i Srbijagas.

"Nastavićemo i sa objavljivanjem mesečnog izveštavanja o kašnjenju potraživanja prema Srbijagasu i EPS-u od njihovih 20 najvećih dužnika, uključujući promene u docnijim potraživanja od januara 2022. godine", navela je Vlada Srbije, a objavio MMF u okviru Izveštaja o trećoj reviziji aranžmana.

Teme