Web Analytics
Kineski satelit u orbiti obavlja testove velikog AI modela - BetaRS

Kineski satelit u orbiti obavlja testove velikog AI modela

Tehnologija | 08.10.2024 | access_time 12:35
Kineski satelit u orbiti obavlja testove velikog AI modela
Foto: Xinhua/Guo Houze
ADA Space, kineska kompanija za AI satelitsku internet tehnologiju, objavila je 6. oktobra da je njen nedavno lansirani satelit uspešno završio tehničku verifikaciju velike AI tehnologije tokom svoje operacije u orbiti, prenosi Sinhua.

Od 25. septembra do 5. oktobra, satelit je izveo 13 testova svog velikog AI modela, uključujući više tipova pitanja za zaključivanje pod različitim operativnim i temperaturnim uslovima.

Tehnički test potvrdio je prilagodljivost AI velikog modela kompanije za rad u svemiru, pouzdanost računarske platforme satelita i efikasnu računarsku snagu visoko-performansnih tereta tokom operacije u orbiti, navodi se u saopštenju kompanije.

U narednoj fazi, satelit će sprovesti AI generisanje 3D podataka iz daljinskog senzora u orbiti. Njegove AI sposobnosti za 3D snimanje mogu podržati širok spektar primena digitalnog blizanca u različitim sektorima, uključujući ekonomske aktivnosti na malim visinama uz korišćenje dronova, kulturni turizam i sport.

Satelit je lansiran na raketi nosaču Smart Dragon-3 iz voda u blizini grada Haijang u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, 24. septembra.

Teme