Web Analytics
Tokom praznične nedelje Peking oborio turističke rekorde - BetaRS

Tokom praznične nedelje Peking oborio turističke rekorde

Ekonomija | 08.10.2024 | access_time 12:35
Tokom praznične nedelje Peking oborio turističke rekorde
Foto: Xinhua/Chen Xiaogen
Tokom “zlatne nedelje“ od 1. do 7. oktobra, Peking je postavio nove rekorde u broju dolazaka turista i ukupnom prihodu od turizma.

Prema podacima koje je objavio Pekinški opštinski biro za kulturu i turizam, tokom Nacionalnog praznika, glavni grad Kine primio je 21,6 miliona posetilaca, što predstavlja povećanje od 18,35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Sinhua.

Istovremeno, zabeležen je ukupni prihod od turizma u iznosu od 26,9 milijardi juana (oko 3,8 milijardi američkih dolara), što je povećanje od 11,67 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Kao živopisni kulturni centar sa znamenitostima poput Zabranjenog grada i Kineskog zida,  kombinacija drevne tradicije i savremenog razvoja čini Peking fascinantnom destinacijom za turiste koji žele da se upoznaju sa kineskom kulturom.

Centralna osa Pekinga, nedavno priznata kao UNESCO-va svetska baština, prostire se na 7,8 kilometara kroz srce grada i nudi posetiocima novu perspektivu za istraživanje grada peške. Zainteresovanost turista za lokacije duž ove ose značajno je porasla, sa povećanjem broja rezervacija od 69 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kako strategije revitalizacije sela u Kini napreduje, unapređena infrastruktura, bolja usluga i raznovrsne aktivnosti učinili su kratkoročne izlete u prigradska područja popularnim među turistima poslednjih godina.

Tokom prazničnog perioda, seoska područja Pekinga dočekala su ukupno 4,5 miliona turista, što je porast od 13,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je prihod iznosio 602 miliona juana, što je povećanje od 4,5 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim periodom Nacionalnog praznika.

Takođe, tokom ove sedmodnevne pauze, javne kulturne institucije širom Pekinga organizovale su ukupno 855 aktivnosti, uključujući izložbe, kulturna predavanja, čitalačke aktivnosti, umetničke radionice i iskustva sa nematerijalnim kulturnim nasleđem, privukavši 446.900 učesnika. Održano je ukupno 2.071 komercijalnih predstava, što je 14 procenata više nego u istom periodu prošle godine.


Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT