Web Analytics
Studija: Klimatske promene pojačale kiše i vetrove uragana Helena u SAD - BetaRS

Studija: Klimatske promene pojačale kiše i vetrove uragana Helena u SAD

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 09.10.2024 | access_time 09:30
Studija: Klimatske promene pojačale kiše i vetrove uragana Helena u SAD
Kiše i vetrovi uragana Helena koji je opustošio jugoistok SAD krajem septembra i odneo više od 230 života, bili su deset odsto inenzivniji zbog klimatskih promena, pokazuje studija referentne naučne mreže objavljena danas.

Studija mreže Vorld veder atribjušon (World Weather Attribution -WWA) takođe kaže da su fosilna goriva koja su glavni uzrok zagrevanje planete učinila da pojava uragana kao što je uragan Helena budu dva i po puta verovatnija u toj oblasti. 

Drugim rečima, umesto da se očekuju svakih 130 godina sada je verovatnije da će se dogoditi u proseku svake 53 godine.

Iako cifra od deset odsto može da izgleda relativno niska, važno je istaći da mala promena po pitanju opasnosti može zaista da dovede do velike promene po pitanju efekata i štete, rekla je Friderike Oto, koja vodi mreže WWA.

Kada su proučavali uragan Helenu naučnici su se koncentrisali na tri aspekta - padavine, vetar i temperaturu vode u Meksičkom zalivu, što je jedan od ključnih faktora u njegovom nastajanju.

"Svi aspekti tog događaja su pojačani klimatskim promenama u različitom stepenu. I prisustvovaćemo drugim fenomenima tog tipa u onoj meri u kojoj planeta bude nastavila da se zagreva", rekao je na konferenciji za novinare Ben Klark koautor studije i istraživač u Imperijal koledžu u Londonu.

"Ako ljudi budu nastavili da troše fosilna goriva SAD će biti suočene sa još destruktivnijim uraganima, upozorio je Ben Klark. 

Studija je objavljena u trenutku kada se američka država Florida priprema za dolazak novog velikog uragana Milton, koji treba danas da stigne do kopna, samo desetak dana posle razornog udara uragana Helena.

Uragan Helena je stigao na kopno 26. septembra na severozapadu Floride sa vetrovima jačine 225 kiometara na čas. Uragan se zatim kretao ka severu, izazivajući jake kiše u više američkih država a posebno u Severnoj Karolini gde je bilo najviše žrtava.

Autori studije su istakli da je rizik od razornog efekta uragana sada povećan i van samih priobalnih zona.

Uragan Helena bio je toliko snažan da je bilo potrebno puno vremena da se izgubi ta energija, i zbog toga se uragan kretao brzo i mogao je brzo da se širi po kopnu, objasnila je meteorološkinja nevladine organizacije Klajmat sentral (Climate Central) Benadet Vuds Plaki.

Mreža WWA redovno procenjuje vezu između ektstremnih meteoroloških pojava u svetu i klimatskih promena. Ovu studiju su sproveli naučnici SAD, Velike Britanje, Švedske i Holandije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene