Web Analytics
Jovanović (NDSS): 'Vlast je prešla crvene linije, pokažimo da nismo ovce za šišanje' - BetaRS

Jovanović (NDSS): 'Vlast je prešla crvene linije, pokažimo da nismo ovce za šišanje'

Politika | 09.10.2024 | access_time 10:35
Jovanović (NDSS): 'Vlast je prešla crvene linije, pokažimo da nismo ovce za šišanje'
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je skupštinska sednice o litijumu, što se njega tiče, politička priprema za nešto što treba da bude opšte narodno nezdovoljstvo koje mora da se iskaže, navodeći da je sednica uspešna jer se ogolila" da vlast namerava da kopa litijum.

On je, za TV N1, rekao da je ta stranka spremna da podrži ekologe u najavi da će radikalizovati proteste, navodeći i da su sve "crvene linije pređene jer je građanima oteta država", kao i da je vlast izgubila sposobnost da se racionalno ponaša jer je "zaslepila moć".

"Ako smo ovce nek nas šišaju, ali pokažimo da nismo. U suprotnom bićemo robovi a oni gospodari", rekao je Jovanović, navodeći da su se na skupštinskoj sednici, koja se danas nastavlja, jasno čuli argumenti protiv kopanja litijuma.

Kako je naveo, u situaciji kad čak i službe koje treba da štite građane, kao što je ministarstvo unutrašnjih poslova i druge, rade za režim a ne za državu, postoje samo dve opcije.

"Ili da izađete i krenete u vaninstituconalnu borbu, pa traje koliko traje i poprima oblike kakve poprima, a to neće zavisiti od nas već od vlasti, ili da pristanete da bude ovca i budete šišani. Trećeg nema", rekao je Jovanović.

Jovanović je u Skupštini Srbije izjavio da "daje i Kosovo i litijum" za obećanje da će Srbija možda da se približi Evropskoj uniji.

On je rekao da Nemačka otvoreno kaže da joj litijum treba za auto-industriju, ali da to nije zamajac koji će dovesti do procvata Srbije.

Dodao je da fudblaski transferi umeju da budu veći od 185 miliona dobiti koje vlast predstavlja kao "uslov procvata" s projektom "Jadar", a i da sama kompanija "Rio Tinto" u svojim procenama piše o eventualnim rizicima projekta.

Jovanović je podsetio da je predsednica Skupštine Ana Brnabić ranije, kao predsednica Vlade Srbije, već jednom ukinula uredbu o projektu "Jadar" za eksploataciju litijuma, čime su, kako kaže, poništeni svi dogovori, a ugovora nije ni bilo. 

Dodao je da nije tačno da se dozvola za eksploataciju dobija automatski i ocenio da je nerealno pozivanje na to.

"A i taj vaš manir da vi nešto posle 12 godina vlasti morate, da se vadite na druge, kukavički je i ne priliči ni vama", rekao je Jovanović.

Poslanici od ponedeljka razmatraju opozicioni predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, a Jovanović je tražio da se isto kao o litijumu na dnevni red Skupštine stavi i predlog zakona o Kosovu jer smatra da je veoma važan, dok za Srbiju zanemarljiva dobit od litijuma.

Teme