Web Analytics
Kineska fabrika Linglong u Srbiji počela serijsku proizvodnju automobilskih guma - BetaRS

Kineska fabrika Linglong u Srbiji počela serijsku proizvodnju automobilskih guma

Ekonomija | 09.10.2024 | access_time 11:45
Kineska fabrika Linglong u Srbiji počela serijsku proizvodnju automobilskih guma
Foto: CMG
U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu počela je serijska proizvodnja automobilskih guma, a planirana proizvodnja je 13 miliona komada guma godišnje. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je fabrika Linglonga najveća grinfild investicija ikada realizovana u Srbiji.


Nikada ništa slično nismo imali. Hvala svima koji su tome doprineli. Ovoga ne bi bilo da nije prijatelstva ptedsednika Kine Si Đinpinga. Hoću da svi ljudi to znaju. Naša prijeteljstvo je veliko i njegov angažman i trud i želja da pomogne Srbiji je ogromna.

Naveo je da se fabrika prostire na 370.000 kvadratnih metara i da trenutno zapošljava gotovo 2.000 radnika.

I biće ih još 600 u drugoj fazi. Dakle, 1.835 radnika je zaposleno sa teritorije Zrenjanina i drugih banatskih opština, neverovatan uspeh.

Predsednik Srbije istakao je da otvaranje fabrike značiti veći budžet  Zrenjanina, koji će pomoći u dodatnom razvoju infrastrukture.

Danas Zrenjanin ima budžet od 61 miliona evra, a za godinu - dve imaće preko 80 miliona evra, a onda i preko 100 miliona evra.

Vučić je naglasi da će Linglong imati značajan uticaj i na izvoz Srbije jer se gume iz Zrenjanina, pored ostalih, koriste za vozila marki Folksvagen, Audi, BMW, Stelantis.

Ova kompanija će za samo godinu dana 500 miliona evra da izvozi iz Srbije. Po tom kriterijumu biće jedna od prve tri ili četiri kompanije u našoj zemlji.

Država Srbija je Linglongu, pored subvencija od 75,8 miliona evra, poklonila i zemljište vredno 7,6 miliona evra. 
 
Grad Zrenjanin je za vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu fabrike i razminiranje lokacija oko Linglonga uložio ukupno oko 7,2 miliona evra. 
 
Fabrika guma kineske kompanije "Shandong Linglong Tire" u Zrenjaninu deo je inicijative "Pojas i put", a Vlada Srbije proglasila je ovaj projekat projektom od nacionalnog značaja. 
 
Kompanija Linglong prodaje gume proizvedene u Kini u više od 180 zemalja, a 2023. je proizvela 79 miliona guma.
 
Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)
 

Teme