Web Analytics
U PTT muzeju otvorena izložba u čast 150 godina od osnivanja Svetskog poštanskog saveza - BetaRS

U PTT muzeju otvorena izložba u čast 150 godina od osnivanja Svetskog poštanskog saveza

Ekonomija | Izvor: Beta | 09.10.2024 | access_time 13:55
U PTT muzeju otvorena izložba u čast 150 godina od osnivanja Svetskog poštanskog saveza

U PTT muzeju danas je, povodom Svetskog dana pošte, otvorena izložba "Svetski poštanski savez – 150 godina od osnivanja", sa ciljem da podseti na početke krovne poštanske organizacije.

Svetski poštanski savez, kako je istaknuto, osnovan je 1874. u Bernu, u Švajcarskoj, a jedna od 22 države osnivača bila je i tadašnja Кneževina Srbija.

Kako je navedeno na otvarnju, poštanska organizacija je od tada do danas omogućila povezivanje kontinenata u jednu poštansku celinu, uz prihvatanje i poštovanje principa primene zajedničke regulative od strane zemalja članica što je olakšalo razmenu pošiljaka.

Svetski poštanski savez je od 1. jula 1948. godine postao i specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, koja svojim regulativama i aktivnostima omogućava globalno jedinstvo poštanske teritorije.

Direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković kazao je da je izložba pokazatelj i prisećanje koliko je Srbija bila u korak sa svetom u tehnološkom napretku, ukazavši da je svoju poštansku mrežu dobila 1840. godine, kao i da će sledeće godine Pošta obeležiti 185 godina postojanja poštaskog saobraćaja u Srbiji.

"Važno je da je danas na globalnom nivou razmena tih poštanskih usluga oko 350 milijardi komada. To je pokazatelj da pošta uz sve promene tehnoloških revolucija, ne samo u Srbiji već i svetu, ide u korak s tim promenama, nekada su pisma bila dominanta, a danas je ekomerc u značajnoj meri dominantan, ali smo mi u Srbiji u značajnoj meri napredovali", rekao je Anđelković.

U PTT muzeju otvorena izložba u čast 150 godina od osnivanja Svetskog poštanskog saveza

Najavio je da sledeće nedelje, 16. i 17. oktobra, Pošta Srbije organizuje godišnju konferenciju sa Udruženjem evropskih javnih poštanskih operatera "PostEurop", na kojoj se očekuje više od 120 učesnika, a od toga oko 30 generalnih direktora kompanija iz Evrope.

"Tema drugog dana biće veštačka inteligencija. Ni u Srbiji, a ni u svetu pošta ne želi da stane i da kaže 'mi smo sada u četvrtoj revoluciji, šta me briga za petu', već želimo da budemo u korak sa time", kazao je Anđelković.

Potvrdio je i da će do kraja godine u Poštansko-logističkom centru početi upotreba robota, koji će sortirati pošiljke, kao i da se nada da će broj paketomata biti blizu 1.000.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra, a posetioci će moći da vide originalnu Osnivačku povelju Svetskog poštanskog saveza iz 1874. na kojoj je potpis srpskog delegata Mladena Ž. Radojkovića, kratak uvid u njegovu biografiju i dostignuća, grupne portrete delegata sa zasedanja Saveza iz raznih perioda, lične predmete srpskog delegata iz 20. veka i filatelističku građu.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme