Web Analytics
Brnabić: Ostajemo posvećeni evropskim integracijama, ali očekujemo poštovanje našeg suvereniteta - BetaRS

Brnabić: Ostajemo posvećeni evropskim integracijama, ali očekujemo poštovanje našeg suvereniteta

Politika | 10.10.2024 | access_time 12:05
Brnabić: Ostajemo posvećeni evropskim integracijama, ali očekujemo poštovanje našeg suvereniteta
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ostaje u potpunosti posvećen evropskim integracijama, ali da očekuje od svih poštovanje njenog suvereniteta, isto kao što i poštuje teritorijalni integritet svih drugih, jer je, kako je dodala, reč o "poštovanju međunarodnog prava koje mora podjednako važiti za sve".

"Mi ćemo nastaviti kao Skupština Srbije da implementiramo reforme. Fokus nam ostaje na reformama u oblasti vladavine prava i uvek ćemo nastaviti da vodimo računa o našim nacionalnim interesima", rekla je Brnabić na otvaranju dvodnevnog zasedanja Potkomiteta za Zapadni Balkan Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Beogradu.

Dodala je da Srbija veruje da se prava bezbednost i predvidivost može postići samo uz poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, kao i uravnotežen pristup regionalnoj dinamici.

Navela je da se region suočava sa ključnim pitanjem regionalnog razvoja, pozvezivanja, saradnje, stabilnosti i bezbednosnih izazovima u Evropi i svetu, kao i zajedničkim putem Zapadnog Balkana ka punopravnom članstvu u EU.

"Srbija je apsolutno i čvrsto opredeljena za stabilnost i napredak u regionu Zapadnog Balkana. Bez sigurnog, stabilnog, dobro povezanog, ekonomski prospreritetnog regiona, gde mladi žele da ostanu, nema ni ekonomski jake i uspešne Srbije kojoj težimo", rekla je Brnabić, navodeći da je Zapadni Balkan mali region i da niko posebno ne može biti stabilan, ukoliko nije ceo region.

Predsedavajući tim komitetom nekadašnji premijer Grčke (2015-2019) Aleksis Cipras, ocenio je da bi to telo moglo da postane motor podrške evropskim integracijama Zapadnog Balkana, navodeći da je potencijal tog regiona poznat svima.

"Čelnici EU moraju da razmišljaju o svom pristupu i mora da im bude jasno da, ako donesu pogrešnu odluku u sopstvenom susedstvu, neće moći da budu važan međunarodni faktor u svetu. Najvažnije, ako EU podbaci na Balkanu, posledice po njenu stabilnost i bezbednost biće veoma ozbiljne", ocenio je Cipras.

Naveo da je u toku više kriza širom sveta, da su u toku dva rata u kojima ginu hiljade civila svakog dana, kao i da se ide ka mogućnosti više ratova, ocenjujući da se istovremeno ne razvijaju nove bezbednosne strukture, neophodne za zaštitu građana i obezbeđivanja stabilnosti.

"Moramo da iskreno učimo iz grešaka iz prošlosti. Međunarodna zajednica mora biti više iskrena o ratovima u poslednjih 30 godina. Zapad mora da preispita svoje greške, posebno u pogledu vojnih intervencija", kazao je Cipras.

Osudio je svaki oblik terorizma, ali ocenio da se mora naglasiti da se protiv terorizma ne može boriti ubijanjem hiljada palestinskih civila od strane Izraela i zatražio hitan prekid vatre na Bliskom Istoku, kao i puštanje svih talaca.

Naveo je da je ovo prvi put da taj Komitet zaseda na Zapadnom Balkanu i izrazio nadu da će to moći da rade i u drugim glavnim gradovima u regionu.

Teme