Web Analytics
Dejan Ristić za CMG: Kina je bila, jeste i biće garant stabilnosti i prosperiteta sveta - BetaRS

Dejan Ristić za CMG: Kina je bila, jeste i biće garant stabilnosti i prosperiteta sveta

Politika | Izvor: Beta | 10.10.2024 | access_time 17:05
Dejan Ristić za CMG: Kina je bila, jeste i biće garant stabilnosti i prosperiteta sveta
Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić rekao je u intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG), povodom 75. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, da je Kina postigla impresivne rezultate koji su nemerljivi sa rezultatima drugih razvijenih demokratija u svetu i drugih velikih ekonomskih igrača u globalnom okviru.

"To ne treba da čudi. Kina jeste drevna civilizacija, država višemilenijumskog trajanja. To je jedna istorijska pojava koja posle toliko milenijuma trajanja doživljava još jedan svoj vrhunac, na zadovoljstvo svih nas prijatelja Narodne Republike Kine i kineskog naroda", rekao je.

Dodao je da Kina danas "ne samo što doživljava i politički i privredni, kulturni i svaki drugi društveni vrhunac, već suštinski doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu čitave zajednice, globalne zajednice".

Ristić je naglasio da Srbija "visoko ceni i konstruktivnu i veoma produktivnu ulogu" Kine i  njenog rukovodstva, posebno predsednika Si Đinpinga.

Ono što i predsednik Kine, rukovodstvo Kine i čitav kineski narod demonstriraju, po ko zna koji put u svojoj višemilenijumskoj istoriji, to je mudrost i odgovornost. To je ono što je važno i što Srbija kao država i njeni gražani i te kako prepoznaju i cene.

"Zato je Kina bila, jeste i biće jedan od garanta stabilnosti, prosperiteta čitavog sveta, sa stabilnom i prosperitetnom Kinom mi možemo sa optimizmom da gledamo u budućnost čitavog sveta", naglasio je Ristić.

On se osvrnuo i na posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, u maju ove godine rekavši da je bio u prilici da čuje ono što je saopštio kao ciljeve Kine u narednom periodu i sa druge strane ono što je govorio kada se osvrnuo na srpsko-kineske odnose koje je ocenio izrazito prijateljskim, dobrim, produktivnim, sadržajnim, višedecenijskim,  u kontekstu savremene Kine i savremene Srbije.

"Moram da podelim to sa vama, bio sam više nego impresioniran", istakao je.

Ristić je kazao da je čelično prijateljstvo Kine i Srbije iskovano na novom nivou odanosti istinskim civilizacijskim principima, principima poštovanja i očuvanja mira, ravnopravnosti, tolerancije, na principima koji jedino mogu da održe svet u stanju mira.

"Neko će reći da jedna mala zemlja teško može da bude veliki partner jednoj svetskoj sili. Međutim može i mi to demonstriramo u oba pravca, i zvanični Peking i zvanični Beograd time što unapređujemo svoju privrednu saradnju, što je dodatno produbljujemo, što pronalazimo nove mehanizme za osnaživanje te saradnje, povezujući naše kompanije, povezujući naše region", naveo je.

Govoreći o mežunarpdoj politici i ulozi Kine u svetu, Ristić je rekao da se "Kina kao drevna civilizacija, vrlo mudro i potpuno opravdano i razumljivo uvek opredeljuje za silu argumenata, a ne za argumente sile".

Dodao je da je u tome vrednosna razlika između Kine kao jedne od nekoliko svetskih sila i drugih 

Teme