Web Analytics
Đedović Handanović: TE 'Kostolac B3' funkcionalna, počinju tronedeljna garancijska ispitivanja - BetaRS

Đedović Handanović: TE 'Kostolac B3' funkcionalna, počinju tronedeljna garancijska ispitivanja

Tranzicija | 11.10.2024 | access_time 12:15
Đedović Handanović: TE 'Kostolac B3' funkcionalna, počinju tronedeljna garancijska ispitivanja
Foto: Ministarstvo ruradstva i energetike/Ana Paunkovic
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su termoelektrani Kostolac B3 završeni probni testovi i da je fukcionalan, te da od vikenda počinju garancijska ispitivanja koja će trajati do tri nedelje.

"Blok će sve vreme biti na mreži, da bi se sva ispitivanja i završila, a uporedo sa tim pripremila i sva dokumentacija neophodna da bi se blok predao Elektroprivredi Srbije (EPS)", kazala je ministarka za RTS.

Đedović Handanović je potvrdila i da se cene struje i gasa za domaćinstvo neće menjati tokom grejne sezone.

Prema njenim rečima EPS, poslednjih više od mesec dana izvozi struju.

"Elektroprivreda je i proizvođač i trgovac i nekad se i desi da uvozi struju upravo zato što su cene na tržištu toliko niske da je zaista rentabilno da se određena količina struje uveze da bi se kasnije prodala po povoljnim cenama. Remontna sezona je završena, osim poslednjeg bloka 'Bajine Bašte'", rekla je ministraka.

Ponovila je da je u trenutoj geopolitičkoj situaciji važno da Srbija ima što više rezervi svih energenata.

"Kada je ugalj u pitanju, oko 2,2 miliona tona ga ima na deponijama. Imamo oko 150.000 tona i u Luci Ploče (u Hrvatskoj) koje treba da se doveze. Takođe, deponije se pune i dalje, ali cilj je bio da zaista pre grejne sezone imamo oko dva miliona ili malo više, što jeste slučaj", navela je Đedović Handanović.

Dodala je da je nužno razmišljati o rezervama gasa i nafte.

"Kada je gas u pitanju, tu smo na oko 500 miliona kubnih metara, što u Srbiji, što u Mađarskoj. Ono što je bitno je da je projekat realizacije proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru krenuo i cilj je da se ono naredne dve godine i završi. To će nam dati dodatnu sigurnost i bezbednost", naglasila je ministarka.

Govoreći o rezervama nafte, navela je da je Srbija "na oko 95 dana prosečne potrošnje, što daje određenu sigurnost".

"Moramo i radimo na većim količinama i zalihama nafta i naftnih derivata, da bismo bili bezbedni u slučaju nekih nepredviđenih situacija", zaključila je Đedović Handanović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije