Web Analytics
Kasanof : Nekoordinisane akcije Vlade Kosova utiču na podršku SAD Kosovu - BetaRS

Kasanof : Nekoordinisane akcije Vlade Kosova utiču na podršku SAD Kosovu

Kosovo | 11.10.2024 | access_time 20:25
Kasanof : Nekoordinisane akcije Vlade Kosova utiču na podršku SAD Kosovu
BETAPHOTO/Narodna skupstina Srbije/Pedja Vuckovic
Američki izaslanik za Zapadni Balkan Aleksander (Alexander) Kasanof rekao je danas u Prištini da nekoordinisane akcije Vlade Kosova komplikuju kapacitete SAD da podrže Kosovo.

Kasanof je grupi novinara rekao da je na sastancima sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem ponovio "našu želju za efikasnijim partnerstvom", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Takođe, izrazio sam zadovoljstvo ponovnim pokretanjem prometa robe (iz Srbije u Kosovo) i što je Kosovo uspelo da zauzme svoje mesto u CEFTA i Berlinskom procesu", dodao je visoki američki zvaničnik.

On je istakao da SAD "ostaju snažna podrška narodu Kosova i demokratskoj, suverenoj i multietničkoj zemlji".

"Nastavljamo da podržavamo i evroatlantske integracije Kosova, kao i integraciju u evropske strukture, posebno u trenutku kada vidimo toliko promena u Evropi. Verujemo da je to i dalje pravo mesto za Kosovo", rekao je Kasanof.

"To je nešto što želimo da unapredimo i da radimo zajedno sa Kosovom", dodao je Kasanof.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispune sve obaveze koje su preuzele u dijalogu o normalizaciji odnosa, uz posredovanje EU, i u sporazumima postignutim u tom okviru.

To, kako je rekao, uključuje i upućivanje nacrta statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom na procenu Ustavnom sudu Kosova.

Kasanof je rekao da je važno da se Vlada Kosova angažuje sa pripadnicima manjinskih zajednica.

"Spoljna politika SAD zasniva se na našim nacionalnim interesima i nije verovatno da će se naši nacionalni interesi promeniti u tolikoj meri da bi to dramatično uticalo na budžet ili politiku kada je reč o Kosovu", rekao je Kasanof.

Tako je odgovorio na pitanje da li bi izbori u SAD mogli na bilo koji način da utiču na pristup SAD Zapadnom Balkanu uopšte ili na dijalog između Kosova i Srbije.

Napomenuo je da je njegova prva poseta Kosovu bila "uglavnom poseta za slušanje" i "za bolje razumevanje pitanja".

"Mnogo sam naučio i te informacije ću preneti kada se vratim u Vašington", rekao je Kasanof.

Kasanof je juče i danas boravio u Prištini nakon poseta koje je ove sedmice imao u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

To je njegova prva turneja u regionu otkako je preuzeo dužnost američkog izaslanika za Zapadni Balkan u julu ove godine.
Ostale fotografije uz tekst

Teme