Web Analytics
Protesti u Keniji zbog izgradnje nuklearne elektrane u turističkom i ekološkom centru - BetaRS

Protesti u Keniji zbog izgradnje nuklearne elektrane u turističkom i ekološkom centru

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 12.10.2024 | access_time 11:30
Protesti u Keniji zbog izgradnje nuklearne elektrane u turističkom i ekološkom centru
Više desetina ljudi protestvovalo je u Keniji zbog namere vlade da izgradi nuklearnu elektranu u jednom od najvećih obalnih turističkih centara, u kojem se nalazi šuma na probnoj listi UNESCO Svetske baštine.

Elektrana bi trebalo da bude izgrađena u gradu Kilifi, oko 522 kilometra jugoistočno od glavnog grada Najrobija. Mnogi stanovnici se otvoreno protive tom predlogu, zabrinuti zbog negativnih efekata na ljude i životnu sredinu, što je dovelo do niza demonstracija koje su ponekad postajale i nasilne.

Kilifi je poznat po svojim netaknutim peščanim plažama gde posetioci mogu da rone oko koralnih grebena, ili posmatraju ptice u šumi Arabuko Sokoke, prirodnom staništu za očuvanje retkih i ugroženih vrsta.

Izgradnja nuklearne elektrane od 1.000 megavata trebalo bi da počne 2027. godine i da bude operativna do 2034. godine, a koštaće 500 milijardi kenijskih šilinga (3,4 milijardi evra).

Organizacija Muslimani za ljudska prava (MUHURI) predvodila je protest u petak u Kilifiju, do kancelarije okružnog guvernera gde su mu predali peticiju protiv izgradnje elektrane.

Frensis Auma, aktivista MUHURI, rekao je za Asošijeted pres da su negativni efekti nuklearne elektrane veći od njenih koristi.

"Biće deformisane dece rođene na ovom mestu, ribe će umreti, a naša šuma Arabuko Sokoke, koja je utočište pticama, biće uništena", rekao je Auma.

Filis Omido, izvršna direktorka Centra za upravljanje pravosuđem i ekološku akciju, koja je takođe prisustvovala protestu, rekla je da gradovi na istočnoj obali Kenije zavise od eko-turizma kao glavnog izvora prihoda i da bi nuklearna elektrana ugrozila njihov život.

"Mi imamo jedinu istočnoafričku obalnu šumu, kao i morski park Vatamu i takođe najveću plantažu mangrove u Keniji. Ne želimo da nuklearna energija poremeti naš ekosistem", rekla je ona.

Njen centar je podneo parlamentu peticiju u novembru 2023. zahtevajući istragu i tvrdeći da lokalno stanovništvo ima ograničene informacije o predloženom postrojenju i kriterijumima za odabir željenih lokacija.

Takođe je izražena zabrinutost zbog rizika po zdravlje, životnu sredinu i turizam u slučaju nuklearnog incidenta, navodeći da zemlja preduzima "visoko rizičan poduhvat" bez odgovarajućih zakonskih mera i mera za reagovanje na katastrofe.

U peticiji je takođe iskazana zabrinutost zbog bezbednosti i rukovanja radioaktivnim otpadom u zemlji podložnoj poplavama i suši.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija