Web Analytics
Zaštitimo Jadar: Sekretarijat pri Savetu Evrope pozvao da se razmotre posledice projekta 'Jadar' - BetaRS

Zaštitimo Jadar: Sekretarijat pri Savetu Evrope pozvao da se razmotre posledice projekta 'Jadar'

Životna sredina | Izvor: Beta | 12.10.2024 | access_time 13:30
Zaštitimo Jadar: Sekretarijat pri Savetu Evrope pozvao da se razmotre posledice projekta 'Jadar'
Foto: Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu"
Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" je danas saopštilo da je telo pri Savetu Evrope u Strazburu, Sekretarijat Bernske konvencije o zaštiti prirode koju je Srbija ratifikovala 2007, donelo odluku u kojoj poziva da se pre dodele bilo kakvih ugovora ili licenci, razmotre sve moguće posledice projekta "Jadar" i izrazio zabrinutost zbog nedovoljnog angažovanja javnosti u odlučivanju o tome, nerešenih slučajeva korupcije i krivičnih prijava protiv kompanije i njenih saradnika, kao i zbog izazivanja jakih društvenih tenzija.

Od 10. do 12. septembra održano je zasedanje tog sekretarijata na čijem dnevnom redu je bio i slučaj protiv Vlade Srbije zbog projekta "Jadar" po žalbi Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" i još dva udruženja iz 2021. godine.

U saopštenju udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" se navodi da je taj Sekretarijat juče poslao odluku Vladi Srbije i podnosiocima žalbe.

Konstantovao je da potencijalno ugroženo područje predstavlja stanište nekoliko zaštićenih vrsta među kojima se nalazi većina populacije ptice "male čigre" koja je u Aneksu Dva Bernske konvencije, kao i mnogih retkih i endemičnih biljnih vrsta uključujući "veliki dubačac" čija je jedina poznata kolonija u Rađevini, na prostoru planiranom za jalovište.

Navedene vrste bi bile veoma ugrožene u slučaju izgradnje rudnika dok bi mnoge druge vrste bile veoma pogođene u slučaju akcidenata u rudniku i na jalovištu što bi dovelo do pogoršanja kvaliteta vode i zemljišta, posebno reke Jadar, stoji u odluci Sekretarijata.

Izražavajući zabrinutost u vezi sa potencijalnim rizicima koje su naveli podnosioci žalbe, Sekretarijat je tražio dodatne informacije o razvoju i sadržaju "Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana" (INEKP) i sadržaju Studije procene uticaja projekta na životnu sredinu i studije koje su dostupne, posebno procene prekograničnog uticaja rudnika i jalovišta.

Od Vlade Srbije Sekretarijat je tražio i Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu prostornog plana, procenjeni rizik od izlivanja, plan za vanredne situacije sa predviđenim merama prevencije i ublažavanja, takođe imajući u vidu potencijalni prekogranični uticaj vađenja i prerade litijumove rude, prenelo je udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu".

"Sekretarijat je izrazio zabrinutost zbog nedostatka angažovanja javnosti u procesu donošenja odluka i jakih društvenih tenzija oko projekta. Napominje da je, navodno, bilo nerešenih slučajeva korupcije i krivičnih prijava protiv kompanije i njihovih saradnika. Štaviše, na aktiviste za zaštitu životne sredine vršen je pritisak i ućutkavanje, što dovodi do blaćenja kampanja aktivista i strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) protiv ekoloških aktivista", dodalo je to udruženje.

Sekretarijat je odlučio da na taj slučaj skrene pažnju Upravnog odbora Saveta Evrope i pozvao Vladu Srbije i podnosioce žalbe na sastanak Stalnog komiteta Saveta Evrope od 2. do 6. decembra u Strazburu.

Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" dodalo je i da je Sekretarijat odlučio da žalba tog odruženja "ostaje u pripravnosti".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina