Web Analytics
Haris protiv Trampa zaigrala na karte godina i zdravlja - BetaRS

Haris protiv Trampa zaigrala na karte godina i zdravlja

Svet | Izvor: Beta-AFP | 12.10.2024 | access_time 16:40
Haris protiv Trampa zaigrala na karte godina i zdravlja
Bela kuća je danas objavila medicinski izveštaj u kojem se zaključuje da Kamala Haris, sa 59 godina, ima "fizičku i mentalnu snagu neophodnu da ispuni dužnosti predsednika" SAD.

Detaljan izveštaj objavljen je "uz saglasnost" te kandidatkinje vladajućih Demokrata za predsedničke izbore 5. novembra koja se nada da će podstaći debatu o sposobnosti njenog republikanskog rivala Donalda Trampa (78).

Po rečima njenog lekara, najnoviji lekarski pregled potpredsednice u aprilu nije konstatovao ništa "neuobičajeno" i ona ima "odlično zdravlje".

Jedini značajan tretman: imunoterapija alergenom trajala je tri godine da bi se smanjili simptomi sezonskih alergija.

Pitanja o godinama, čvrstini i mentalnoj oštrini odlazećeg predsednika Džozefa Bajdena (81) dominirala su njegovom kampanjom, sve dok nije "bacio peškir" u julu posle po njega katastrofalne debate sa bivšim republikanskim predsednikom.

Uprkos velikoj razlici Haris i Trampa po godinama, i sve izraženijem trendu Trampa da u govorima ima nepovezane digresije, o pitanjima zdravlja i sposobnosti se od jula retko govorilo u medijima i ono nije imalo zapaženog uticaja na ankete po kojima je dvoje kandidata i dalje blizu.

Potpredsednica bi stoga želela da ovu temu ažurira u svoju korist.

Njen predizborni štab je pažljivo razumeo nedavne članke u "Njujork tajmsu". U jednom se ukazuje da milijarder Tramp koga su njegovi protivnici već naveliko kritikovali zbog toga što nije otvoreno govorio o svom zdravlju kada je bio predsednik i nije objavio nedavni medicinski izveštaj.

Drugi članak u tom velikom američkom dnevniku analizira nedavne govore Trampa, zaključivši da su sve "sve duži", "konfuzniji", "sve vulgarniji" i "opsednuti prošlošću".

Bivši predsednik, s neospornim fizičkim prisustvom, ima veoma jak tempo putovanja i sastanaka. 

Po anketama, njegove godine nisu bitno pitanje za veliki deo birača.

"Galupovo" istraživanje javnog mnjenja objavljeno 10. oktobra pokazuje da 41 odsto glasača smatra da je Tramp prestar da bi bio predsednik. Procenat se nije mnogo promenio otkako je Kamala Haris ušla u trku.
Prema "Galupu", u junu je isto reklo 37 odsto, dok je dve trećine Amerikanaca tada verovalo da je Bajden prestar da bi ostao u Beloj kući.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika