Web Analytics
Četrdesetak zemalja poziva na zaštitu snaga UN u Libanu - BetaRS

Četrdesetak zemalja poziva na zaštitu snaga UN u Libanu

Svet | 13.10.2024 | access_time 11:10
Četrdesetak zemalja poziva na zaštitu snaga UN u Libanu
AP Photo/Hussein Malla

Najmanje 40 zemalja je izrazilo "potpunu" podršku Mirovnoj misiju UN u Libanu (UNIFIL), i pozvalo da se zaštite plavi šlemovi među kojima je pet ranjeno u prethodnih 48 sati.

"Čvrsto osuđujemo poslednje napade na pripadnike mirovnih snaga. Takvo delovanje treba odmah da se prekine i da bude na odgovarajući način istraženo", napisale su 34 zemlje čiji vojnici su deo tih UN snaga, prema pismu koje je misija Poljske pri UN objavila juče na mreži Iks.

"Pozivamo sve strane u sukobu da poštuju prisustvo UNIFIL-a, što znači da garantuju bezbednost svih njenih zaposlenih, sve vreme", dodale su ove 34 zemlje kojima se pridružilo još šest, među kojima su Nemačka i Indija.

Izrael je u petak oštro kritikovan, tada je UNIFIL optužio njegove trupe da su "više puta" i "namerno" pucale na položaje mirovnih snaga.

"Smatramo ulogu UNIFIL-a posebno presudnom u svetlu eskalacije tenzija na Bliskom istoku", dodalo je četrdesetak zemalja u saopštenju.

S evropske strane među potpisnicima su Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija i Irska a takođe su potpisnici Nepal i Indonezija čiji mirovnjaci su lakše ranjeni u udaru na bazu UNIFIL-a.

Među potpisnicima su i Kina, Katar i Turska.

UNIFIL je u subotu upozorio na "katastrofalni" regionalni sukob u vreme kada se izraelska vojska bori protiv libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa, saveznika Irana.

Lideri SAD, Francuske, Italije, Španije i Šri Lanke osudili su izraelske napade na mirovne snage UN-a u Libanu.

UNIFIL optužuje izraelske trupe za ponovljene i namerne pucnje na njene položaje u kojima je ranjeno pet mirovnjaka u dva dana.

UNIFIL je stvoren da nadgleda povlačenje izraelskih vojnika iz južnog Libana nakon izraelske invazije 1978. UN su proširile svoju misiju nakon rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

U Libanu je trenutno više od 10.000 pripadnika mirovnih snaga iz oko 50 zemalja, među kojima je i Srbija odakle je jedan vod.

Najveće kontingente u UNIFIL-u imaju Indonezija, Indija, Gana, Italija i Nepal.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika