Web Analytics
Milivojević (DS): Brnabić postavlja ultimatum oko litijuma - BetaRS

Milivojević (DS): Brnabić postavlja ultimatum oko litijuma

Politika | 13.10.2024 | access_time 13:00
Milivojević (DS): Brnabić postavlja ultimatum oko litijuma
Foto: Beta/Milan Obradovic

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić preti građanima građanskim ratom i da nedvosmisleno pred njih postavlja ultimatum oko iskopavanja litijuma.

Milivojević je, kako prenosi N1, kazao da je šokiran izjavom Brnabić, da su na zasedanju o litijumu poslanici vlasti govorili o zaštiti životne sredine, dok su iz opozicije govorili o tome da mora da dođe do nasilne smene vlasti.

"Četiri rata su vodili sa našim neposrednim okruženjem, i sva četiri izgubili", rekao je on.

Milivojević je pozvao sve građane na protest u Loznici zbog iskopavanja litijuma, koji je zakazan za sredu u 17.00.

"Od prvog dana smo protiv iskopavanja litijuma, sa građanima i aktivistima. Nismo učestvovali u govorima i organizaciji protesta, ali smo podržavali", kazao je on.

Opozicija će, kako je rekao, govoriti onoliko koliko se od nje bude tražilo, te ocenio da ne žele da se nameću kao neko ko to organizuje.

"Ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje opstanka našeg naroda i mi tu bitku ne smemo da izgubimo. Ovo nisu politički protesti, ovo su ekološki protesti. Ono daleko prevazilazi političke okvire, postaje životno pitanje naše generacije. Ljudi su nezadovoljni načinom na koji su donete političke odluke u vezi sa tim (projektom Jadar)", naveo je Milivojević.

Izjavio je i da opozicija sa ekološkim organizacijama ima odličnu saradnju i da nije potrebna posebna politička artikulacija.

Govoreći o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika rekao je da je to skandalozan predlog zakona "koji Srbiju pretvara u Belorusiju, u zemlje sa najgorom mogućom diktaturom, koji ostavlja mogućnost režimu da se beskrupulozno obračunava sa građanima".

Milivojević je kazao i da je šokiran što Bezbednosno-informativna agencija, kako navodi, privodi ekološke aktiviste "dok naoružani terorista samostrelom gađa policajca ispred ambasade Izraela u Beogradu".

Teme