Web Analytics
Kina napravila cepelin koji prikuplja energiju vetra na rekordnoj visini - BetaRS

Kina napravila cepelin koji prikuplja energiju vetra na rekordnoj visini

Svet | 14.10.2024 | access_time 12:00
Kina napravila cepelin koji prikuplja energiju vetra na rekordnoj visini
Foto: Xinhua/Yan Rui
Kineski domaći sistem za prikupljanje energije vetra, cepelin S500, dostigao je rekordnu visinu 10. oktobra u provinciji Hubei u centralnoj Kini, koristeći jače i stabilnije vetrove sa većih visina za proizvodnju električne energije, piše Sinhua.

Cepelin ispunjen helijumom popeo se na 500 metara iznad zemlje generišući energiju od preko 50 kW,  podaci su kompanije Peking SAWES, jednog od razvijača sistema.

Ovaj poduhvat oborio je rekorde za maksimalnu visinu letenja i proizvedenu energiju ovakvim sistemom turbine, saopštila je kompanija.

Visokonaletni vetrovi se smatraju široko dostupnim i stabilnim izvorom čiste energije, koji se može prikupljati uz niske troškove. BAT sistem koristi cepelin nalik zmaju koji podiže generator, a električna energija se šalje niz kablove na zemlju.

Cepelin S500 je razvijen u saradnji sa kineskim institutima, uključujući Univerzitet Tsinghua i Institut za istraživanje svemirskih informacija Kineske akademije nauka.

"S500 je razvijen za scenarije kao što su spasavanje u hitnim situacijama, kartografija i urbana bezbednost. Kada dođe do zemljotresa ili poplave, može se brzo lansirati kako bi se obezbedilo napajanje i komunikacija na licu mesta" rekao je tehnološki direktor kompanije, Veng Hanke.

Veng je dodao da planiraju testiranje proizvodnje od 100 kW na visini od 1.000 metara koristeći ovu turbinu.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena