Web Analytics
Vučević: Nemačka na samitu pokazala želju da Zapadni Balkan bude deo EU - BetaRS

Vučević: Nemačka na samitu pokazala želju da Zapadni Balkan bude deo EU

Politika | 14.10.2024 | access_time 16:45
Vučević: Nemačka na samitu pokazala želju da Zapadni Balkan bude deo EU
Foto: Vlada Srbije

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je na samitu Berlinskog procesa Nemačka poručila liderima Zapadnobalkanske šestorke da želi njihovo članstvo u Evropskoj uniji.

Na pitanje novinara da li je tema odnosa Beograda i Prištine bila dominantna na samitu pošto je o tome na otvaranju govorio nemački kancelar Olaf Šolc, Vučević je odgovorio da ona to nije bila.

"Možda su samo još dva govornika, u nekim segmentima napomenula odnos Beograda i Prištine, ali ta tema nije uopšte dominirala. Mađarski premijer Viktor Orban je tom prilikom kazao da nema rešenja za Zapadni Balkan bez ulaska Srbije u Evropsku uniju", kazao je on.

Vučević je dodao da je nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu preneo zabrinutost zbog velikih gužvi na administrativom prelazu Merdare, nakon što je Priština saopštila da je ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije.

"Videli smo opet neke blokade u vezi sa tom temom, ali nismo hteli da to potenciramo u tom zvaničnom formatu i kvarimo ovu, na neki način, slavljeničku atmosferu desetogodišnjice Berlinskog procesa. Ali smo mu na marginama rekli, moji saradnici i ja, da to što se dešava trenutno na Merdaru nije ono što bi trebalo da bude dogovor CEFTA", kazao je premijer.

Dodao je da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da Beogradu "ne pada na pamet" da prekida ekonomske odnose sa drugim partnerima ukoliko to nije u njegovom interesu.

Sastanak lidera država Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije u okviru Berlinskog procesa održan je danas u Berlinu.

Na samitu čiji je Šolc domaćin, pored Vučevića su učestvovali i premijeri Crne Gore Milojko Spajić, Severne Makedonije Hristijan Mickoski, Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, Mađarske Viktor Orban, predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Teme