Web Analytics
Hrvatska, Italija i Slovenija za potpisivanje sporazuma Fronteksa i BiH - BetaRS

Hrvatska, Italija i Slovenija za potpisivanje sporazuma Fronteksa i BiH

Migranti | Izvor: Beta | 14.10.2024 | access_time 19:15
Hrvatska, Italija i Slovenija za potpisivanje sporazuma Fronteksa i BiH
Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije su danas na sastanku u Zaprešiću, u Hrvatskoj, podržali potpisivanje sporazuma Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) i Bosne i Hercegovine da bi se ublažile nezakonite migracije.

Pregovori o tom sporazumu su završeni i treba da se potpiše, rekao je ministar Hrvatske Davor Božinović, prenela je agencija HINA.

Božinović je dodao da 500 pripadnika Fronteksa u BiH znači mnogo više nego bilo koji na granici Hrvatske.

Rekao je da je Fronteks u BiH važan zbog toga što "migranti koji se od juga Evrope kreću do hrvatskih granica ne nailaze na ozbiljnije prepreke".

Današnji sastanak trojice ministara je bio peti od uvođenja unutrašnje kontrole na bivšim graničnim prelazima između Hrvatske, Italije i Slovenije.

Slovenački ministar Boštjan Poklukar je rekao da "stranci dolaze kao turisti, a onda se pretvore u strance koji ilegalno prelaze naše granice, postaju migranti i odlaze prema ciljanim državama Evropske unije".

On je kazao da "Šengen u ovom trenutku ne funkcioniše" jer je uveden unutrašnji nadzor granica u pojedinim državama, kao i u Nemačkoj koja je zatvorila sve svoje granice.

S druge strane, italijanski ministar Mateo Pjantedosi (Matteo Piantedosi) je ocenio da je taj privremeni nadzor na granicama unutar šengenskog prostora "nekako suzbio sva negativna kretanja".

"To doista pokazuje koliko možemo suzbiti (migracije) kada je reč o 'Balkanskoj ruti'. Naravno da ne želimo zadržati zatvaranje granica", kazao je Pjantedosi.

Dodao je da je u borbi protiv krijumčara ključna "razmena informacija policija kako bi sve aktivnosti mogle biti pod nadzorom".

Broj otkrivenih prelazaka na "Zapadnobalkanskoj ruti" je opao za čak 72 odsto, a na "Sredozemnoj ruti" koja je prošle godine zabeležila najveći broj nezakonitih prelazaka, pad je 61 posto u poređenju s prošlom godinom. Ta ruta je ove godine ipak najaktivnija s gotovo 26.000 otkrivenih prelazaka, objavio je Fronteks u julu ove godine.

Teme