Web Analytics
WWF pozdravlja ključnu ulogu Kine u pregovorima o biodiverzitetu i klimatskim promenama - BetaRS

WWF pozdravlja ključnu ulogu Kine u pregovorima o biodiverzitetu i klimatskim promenama

Svet | 15.10.2024 | access_time 13:25
WWF pozdravlja ključnu ulogu Kine u pregovorima o biodiverzitetu i klimatskim promenama
Fotografija prikazuje park močvarnog područja u okrugu Veišan u gradu Đining, provincija Šandong, istočna Kina. (Sinhua/Guo Sulei)

"Svetski fond za prirodu (WWF) pozdravlja ambicije kineske vlade i stoji uz organizacije poput WWF-a kako bi se zaista ubrzala ublažavanja emisije ugljen-dioksida (CO2) na nacionalnom nivou jer to ima globalni uticaj", rekao je visoki zvaničnik WWF-a.

Kina igra ključnu ulogu u globalnim pregovorima o biodiverzitetu i klimatskim promenama, izjavila je Kirsten Šuijt, generalna direktorka Svetskog fonda za prirodu (WWF) u nedavnom virtuelnom intervjuu za agenciju Sinhua.

"Potrebna nam je ova vodeća uloga Kine u budućnosti. Znamo da su ozbiljni po tom pitanju", kazala je.

U svom najnovijem izveštaju "Živi svet", WWF je upozorio na katastrofalni pad od 73 procenta u prosečnoj veličini populacija kičmenjaka (sisari, ptice, vodozemci, gmizavci i ribe) od 1970. do 2020. godine. Svet se približava opasnim, nepovratnim tačkama preokreta uzrokovanim gubitkom prirode i klimatskim promenama.

"Priroda šalje poziv u pomoć. Povezane krize gubitka prirode i klimatskih promena guraju divlje životinje i ekosisteme izvan njihovih granica", rekla je Šuijt, dodajući da su biodiverzitet i klimatske promene "dve strane iste medalje".

Šuijt je pozvala na međunarodne napore u borbi protiv krize prirode i klime. "Imamo globalne sporazume, sada nam je potrebna akcija od svih. Nije to samo stvar WWF-a ili vlada. Potrebna nam je akcija korporacija i preduzeća, kao i potrošača, dakle svih", navela je.

Ona je takođe istakla vodeću ulogu Kine u promociji Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal tokom predsedavanja na petnaestom sastanku Konferencije strana (COP15), koji ima za cilj da preokrene gubitak biodiverziteta širom sveta.

Nakon četvorogodišnjeg procesa konsultacija i pregovora, Globalni okvir za biodiverzitet Kunming-Montreal usvojen je tokom COP15 2022. godine.

"Kina je zaista pokazala svoje liderstvo u protokolu Kunming-Montreal. Kineska vlada je odigrala ključnu ulogu u dovođenju do cilja", rekla je.

"WWF pozdravlja ambicije kineske vlade i stoji uz organizacije poput WWF-a kako bi zaista ubrzala ublažavanje emisije CO2 na nacionalnom nivou jer to ima globalni uticaj", naglasila je.

Kineska vlada već preduzima značajne korake za smanjenje emisije CO2 i povećanje očuvanja biodiverziteta, rekla je Šuijt. "Moramo imati Kinu kao globalnog lidera zajedno sa nama", istakla je.


U susret predstojećem COP29, koji će se održati od 11. do 22. novembra u Bakuu, Azerbejdžan, Šuijt je izjavila da se nada postizanju dogovora o novom, ambicioznom cilju finansiranja klimatskih promena kako bi se zadovoljile potrebe za ublažavanjem i prilagođavanjem zemalja u razvoju.

"Bilo je mnogo govora o finansiranju klimatskih i biodiverzitetskih deficita. Nije reč samo o pronalaženju novih izvora finansiranja. Takođe je reč o preusmeravanju milijardi i milijardi dolara koje podržavaju krize prirode i klime ka projektima i programima pozitivnim za prirodu", zaključila je Šuijt za Sinhuu.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena