Web Analytics
CPE: Plata koju nudi Rio Tinto od 1.100 evra, nedovoljna za život - BetaRS

CPE: Plata koju nudi Rio Tinto od 1.100 evra, nedovoljna za život

Ekonomija | 15.10.2024 | access_time 13:30
CPE: Plata koju nudi Rio Tinto od 1.100 evra, nedovoljna za život
Foto: Miloš Miškov
Plata od 1.100 evra, koju najavljuje kompanija Rio Tinto za radnike, ako otvori rudnik litijuma kod Loznice, već sada zaostaje za zaradom koja bi obezbedila zadovoljenje osnovnih socijalnih i egzistencijalnih potreba, saopštila je danas organizacija Centar za politike emancipacije (CPE).

"Rio Tinto trijumfalno najavljuje platu od 1.100 evra za radnike, ako otvori rudnik, a ona već danas zaostaje za platom koja radnicama i radnicima i njihovim porodicama treba da obezbedi zadovoljenje osnovnih socijalnih i egzistencijalnih potreba, a koja iznosi 144.457 dinara, odnosno oko 1.230 evra", naveo je CPE.

Dodaje se da, imajući u vidu inflaciju i kontinuirano povećanje troškova života, može se samo očekivati da će iznos plate za život, "u trenutku kada je Rio Tinto zamislio početak realizacije projekta 'Jadar' o otvaranju rudnika litijuma, biti značajno veći".

Kompanija Rio Tinto, takve zarade, kako je naveo CPE, smatra jednim od najvećih benefita njihove investicije jer će, kako najavljuju, u fazi izgradnje otvoriti oko 3.500 novih radnih mesta, a na poslovima eksploatacije i prerade litijuma ostaviti zaposleno oko 1.300 ljudi".

Obzirom na to da iz kompanije govore da je reč o prosečnoj plati za visokokvalifokovane radnice i radnike, treba se, naveo je CPE, zapitati kolike plate će imati radnici i radnice sa nižim kvalifikacijama.

"Kolika se naknada može očekivati od Rio Tinta za radnike koji bi obavljali opasan rudarski posao, dok budu živeli sa svojim porodicama u stalnoj izloženosti zagađenju", upitao je CPE.

Plata koja je ispod minimuma dostojanstva nije, ocenio je CPE, "nikakva razvojna šansa, bar ne za građane i građanke Srbije".

Ta plata, kako je naveo CPE, predstavlja samo "nastavak obrazaca eksploatacije i normalizovanja siromaštva u Srbiji kojima se moramo odupreti".

Teme