Web Analytics
Institut 'Batut': Priznanja za Vučića i Lončara 'zbog unapređenja javnog zdravlja' - BetaRS

Institut 'Batut': Priznanja za Vučića i Lončara 'zbog unapređenja javnog zdravlja'

Društvo | 15.10.2024 | access_time 14:10
Institut 'Batut': Priznanja za Vučića i Lončara 'zbog unapređenja javnog zdravlja'
Foto: Beta/Milan Ilić
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obeležio je danas sto godina od osnivanja, uz konstataciju da je vreme ispunjeno izazovima - ratovima, epidemijama, zemljotresima, poplavama, učinilo da on sve više dobija na značaju i da njegova snaga raste.

Direktorka instituta Verica Jovanović je, u obraćanju na početku svečanosti, iskazala zahvalnost državi za konstantu podršku, poverenje i ulaganje u razvoj javnog zdravlja bez čega, istakla je, mnogi izazovi sa kojim su se suočavali, od epidemija do savremenih zdravstvenih problema ne bi bili uspešno savladani.

Ona je izaslaniku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uručila, monografiju i plaketu kao priznanje za "izuzetni doprinos u unapređenju javnog zdravlja".

Ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uručila je plaketu za podršku u radu, navodeći da je njegova vizija, strateška podrška koja je omogućila modernizaciju rada ovog instituta, mreži instituta i zavoda.

"Institut je čvrst temelj, bedem i osnov zdravstvenih ustanova", rekao je Lončar, navodeći da je zdravlje najveća vrednost i pravo svakog građanina.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skani je istakao da su ta organizacija i Institut mnogo toga prošli zajedno i najavio da posle svečanosti ide u Novi Pazar kako bi pomogao da se pospeši vakcinacija.

Prema njegovim rečima, predstoji borba sa raznim izazovima, kao što su uticaj klimatskih promena na zdravlje, ali i primena veštačke intilegicije u lečenju.

Teme