Web Analytics
EPS: Revitalizacijom hidroelektrana dobijeno 200 miliona kilovat-sati godišnje, u planu još četiri - BetaRS

EPS: Revitalizacijom hidroelektrana dobijeno 200 miliona kilovat-sati godišnje, u planu još četiri

Izvori | Izvor: Beta | 15.10.2024 | access_time 14:15
EPS: Revitalizacijom hidroelektrana dobijeno 200 miliona kilovat-sati godišnje, u planu još četiri
Elektroprivreda Srbije (EPS) dobila je oko 200 miliona kilovat-sati (kWh) godišnje dosadašnjim revitalizacijama hidroelektrana (HE), a u planu je nastavak modernizacije hidro sektora i priprema revitalizacije četiri hidroelektrane "Vlasinska", "Bistrica", "Potpeć" i "Đerdap 2", izjavio je danas direktor Sektora za održavanje i ulaganje u HE i obnovljive izvore energije EPS Dragan Stanković.

Stanković je na panel diskusiji "Uloga EPS u zelenoj energetskoj tranziciji Srbije", u okviru 19. međunarodnog Sajma energetike u Beogradu, kazao da je pri kraju usvajanje Prostornog plana za projekat izgradnje reverzibilne HE "Bistrica" i da nije bilo primedbi okolnih država u pogledu Espoo (Konvencije o pograničnom uticaju na životnu sredinu).

"Uveliko se vode pregovori sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) o finansiranju i spremamo se da 2026. godine krenemo u razvoj projekta", rekao je Stanković, saopštio je EPS.

Rukovodilac projekta izgradnje vetroelektrane "Kostolac" Predrag Đorđević kazao je da su u okviru tog projekta, snage 66 megavata, izgrađeni pristupni putevi i da se trenutno izlivaju temelji za vetrostubove.

Dodao je da se radi na izgradnji trafostanice i razvodnom postrojenju, kao i na unutrašnjoj kablovskoj mreži.

Najavio je da se očekuje da će vetroelektrana biti na mreži u oktobru 2025. godine.

"Završetak izgradnje solarne elektrane 'Petka', prema ugovoru, očekuje se u februaru, nakon čega sledi primopredaja", rekao je rukovodilac projekta solarne elektrane 'Petka' Jovan Tošić.

Direktor kompanije "New Energy Solutions" Miloš Colić kazao je da Udruženje OIE Srbija i EPS dele iste vrednosti i idu u istom pravcu.

"EPS ima motor, a mi imamo veslo koje pomaže da naša zemlja bude zelenija i da se smanji karbonski otisak. EPS je bio stožer u oba velika talasa investicija u OIE i potpisao je ugovore sa svim elektranama koje su dobile fid-in tarife. Sve elektrane koje su pobedile na aukcijama isto su potpisale ugovore sa EPS-om. Menadžment EPS želi više zelene energije i napravio je dobre uslove za pobednike aukcija", rekao je Colić.

Teme