Web Analytics
Španski koncern završava izgradnju velikog ofšor vetroparka na Baltiku - BetaRS

Španski koncern završava izgradnju velikog ofšor vetroparka na Baltiku

Izvori | Izvor: Beta | 16.10.2024 | access_time 13:15
Španski koncern završava izgradnju velikog ofšor vetroparka na Baltiku
U nemačkom delu Baltičkog mora instalirano je svih 50 vetroturbina novog velikog vetroparka "Baltički orao" (Baltic Eagle), koji će obnovljivom energijom moći da snabdeva gotovo pola miliona domaćinstava, saopštio je danas energetski koncern Iberdrola.

Ofšor vetropark je zajednički projekat španskog koncerna "Iberdrola", čije je sedište u Bilbau, i državnog energetskog preduzeća Ujedinjenih Arapskih Emirata "Masdar" (Abu Dhabi Future Energy Company).

"Iberdrola" je saopštila da je vetropark već povezan sa elektro-mrežom Nemačke i da je instalirani kapacitet 476 megavata.

Svaka od 50 instaliranih vetroturbina ima snagu od 9,53 megavata. 

Kada sve bude finalizovano i počne da radi, što će biti početkom sledeće godine, strujom iz obnovljive energije vetra će moći da snabdeva 475.000 domaćinstava, a štetne emisije CO2 će biti smanjene za oko 800.000 tona godišnje.

"Baltički orao" je drugi od ukupno tri ofšor vetroparka koje Iberdrola gradi u Nemačkoj. Druga dva su "Vikinger", snage 350 megavata koji već radi i "Vindanker" snage 315 megavata koji je u fazi planiranja.

"Završetak instalacije vetroturbina 'Baltičkog orla' važan je međaš u ovoj rekordnoj godini za aktivnosti 'Iberdrole' sa ofšor vetroparkovima. Ovim projektom 'Iberdrola' je na putu da širom sveta dostigne ukupno gotovo 5.000 megavata do kraja 2026. godine", izjavio je direktor tog španskog preduzeća Injasio Galan.

Svi projekti "Iberdrole" na Balktiku imaće ukupno snagu od oko 1,1 gigavata i pokrenuti investicije od oko 3,7 milijardi evra.

Poređenja radi, snaga dve najveće energetske jedinice u Srbiji, blokova B1 i B2 termoelektrane Nikola Tesla B, iznosi po 650 megavata.

Teme