Web Analytics
Mediji optimistični u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom - BetaRS

Mediji optimistični u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom

Tehnologija | 16.10.2024 | access_time 13:25
Mediji optimistični u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom
Fotografija prikazuje pogled na glavno mesto održavanja šestog Svetskog medijskog samita u Međunarodnom kongresnom i izložbenom centru u Sinđijangu, Urumći, u severozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Sinđijang Ujgur (Sinhua/Ding Lei)

Većina medijskih organizacija širom sveta ima optimističan pogled na generativnu veštačku inteligenciju (AI), uprkos kontroverzama i zabrinutostima koje je izazvala, zaključak je nedavne ankete istraživačkog centra novinske agencije Sinhua.


Anketa je deo izveštaja "Odgovornost i misija medija u eri veštačke inteligencije", koji je objavljen u 14. oktobra tokom šestog Svetskog medijskog samita u Urumćiju, glavnom gradu severozapadne kineske autonomne regije Sinđijang Ujgur.


Prema rezultatima ankete, 66 odsto ispitanika izrazilo je pozitivan stav o generativnoj veštačkoj inteligenciji, pri čemu se 20,3 odsto u potpunosti slaže, a 45,7 odsto se delimično slaže da prilike koje donosi generativna AI nadmašuju izazove.


Međutim, manji deo ispitanika, 2,8 odsto se ne slaže, a 1,6 odsto se snažno ne slaže i izražava skepticizam, dok je 29,6 odsto neodlučno u pogledu toga da li prednosti generativne veštačke inteligencije nadmašuju njene nedostatke.


Anketa je pokazala da je više od polovine svih medijskih organizacija već integrisalo generativnu AI u svoje poslovanje. Najvažnije primene koje se istražuju uključuju pomoć u uređivanju, kreiranju sadržaja, planiranju tema ili sastavljanju nacrta.


Među medijima koji su još uvek oprezni u vezi sa potpunom primenom ove tehnologije, glavni razlozi su tačnost i pouzdanost sadržaja generisanog AI-jem, izazovi u saradnji između ljudi i mašina, i visoki troškovi ulaganja u tehnologiju.


Anketa je obuhvatila medijske organizacije iz 53 zemlje i regije, a sprovedena je na kineskom, engleskom i francuskom jeziku. Uključila je novine, radio-stanice, novinske agencije, veb sajtove i mobilne pružaoce usluga. Ukupno je prikupljeno 1.207 upitnika, od kojih je 1.094 bilo validno.

Teme