Web Analytics
Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji - BetaRS

Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji

Tranzicija | 16.10.2024 | access_time 14:40
Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji
Foto: Beta/Nevena Zarić
Predstavnici Vlade Srbije, Elektroprivrede Srbije (EPS) i konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables potpisali su danas Ugovora o realizaciji projekta za izgradnju solarnih elektrana na teritoriji šest lokalnih samouprava u Srbiji.

Reč je o Projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta, ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC/1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW/400 MWh.

Ugovor su u Predsedništvu Srbije potpisali ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, generalni direktor EPS-a Dušan Živković, generalni izvršni direktor UGT Renewables Adam Korteze, predsednik i generalni izvršni direktor Hyndai Engineering Hjon Song Hong i strateški menadžer Hyundai Engineering ogranka Beograd Sang Min-Park.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador SAD Kristofer Hil i ambasador Južne Koreje Đang Vu Li.

Vučić je rekao da će izgradnja solarnih elektrana osigurati energetsku bezbednost i sigurnost Srbije.

"Srbija godišnje potroši 34 teravata struje, od čega četiri izgubi na mreži zbog starih instalacija. Nije svaki dan sunčan, ali procena je da ćemo izgradnjom solarnih elektrana moći da proizvedemo taman onoliko koliko godišnje uvezemo struje - od 1,6 do 1,8 teravata", rekao je on.

Srbija će, kako je naveo, za vreme trajanja projekta od 30 godina moći da uštedi, po današnjim cenama, oko 3,6 milijardi evra, što je 120 miliona evra godišnje.

"To biti mnogo više, jer će cena struje drastično da skače", rekao je Vučić.

Ocenio je da će za pet godina biti "katastrofa sa strujom u regionu, jer će sve da se crpi za Ukrajinu, što će značiti i veće cene".

"Izgradnja solarnih elektrana je deo onoga o čemu smo govorili kao o najvažnijem poslu koji moramo da završimo pre 2027. godine, a tiče se energetske sigurnosti, bezbednosti i mogućnosti da imamo struju u godinama koje dolaze. Ovde se radi o eneregiji iz obnovljivih izvora, najčistijoj energiji koja ostaje Srbiji, koja doprinosi zdravijoj životnoj sredini, čistijem vazduhu", rekao je Vučić.

Korist od tog projekta, kako je ukazao, biće i zbog toga što će se plaćati manje takse pri izvozu robe iz Srbije, jer će se u njenoj proizvodnji koristiti više "zelene eneregije".

"Očekujem da će u Srbiji biti još ovakvih projekata i da ćemo na osnovu njih privući još više investitora",  rekao je Vučić.

Sada predstoji, kako je dodao, ugovaranje finansiranja izgradanje solarnih elektrana, i taj posao bi mogao da bude zavšen do kraja decembra, iako je rok početak maja iduće godine.

"Nadamo se da će još neke rejting agencije uskoro dati Srbiji investicioni rejting što će doprineti da uslovi pod kojima se država zadužuje budu povoljniji", kazao je Vučić.

Generalni izvršni direktor UGT Renewables Adam Korteze rekao je ta kompanija naravila prvi korak u Srbiji zajedno sa Hjundajijem i da je izabrana na teneru za strateškog partnera Vlade Srbije.

"Energetska saradna između Srbije i Amerike je velika i ekonomske veze će biti snažne i raznolike u budućnosti. Nije slučajnost da je naša vlada potpisala ugovor o energetskoj saradnji, mi želimo da vodimo energetsku tranziciju kako bi otvorili nova radna mesta i posredovali u direktnim stranim ulaganjima", kao je Korteze.
Dodao je da grupa solarnih elektrana koje će bi izgrađene sa sistemima za skladištenje energije nije samo tehnološki napredak već je strateška investicija  u budućnost Srbije i smanjiće emisiju uglen-dioksida.
Kada objekti budu pušteni u pogon, prema njegovim rečima, oni će napraviti revoluciju u energetskom portfelju zemlje.
"Na stotine miliona dolara će biti ubrizgano u srpsku ekonomiju jer ćemo birati lokalne pertnere da iznesemo projekat do kraja", rekao je Korteze i dodao da je projekat osnov za druge investicije.

Generalni i izvršni direktor Hjundaia Hjon Song Kong rekao je da je to prvi projekat te kompanije u Srbijii i da je Vlada Srbije izabrala konzorcijum kao najboljeg ponuđača u javnoj nabaci za izgradnju solarnih elktrana, kapaciteta 40.000 megavatsati.

"Nakon izbora lokacije spremni smo da izgradimo grupu solarnih elktrana i prepustimo Elektroprivredi Srbije. Hjundaji ima mnogo uspešnih iskustava širom sveta na izgradnji ovakvim energetskim projektima. Sada se širimo i na oblast ekološke energje kojaće biti održiva i nuditi čista tnološka rešenja", rekao jem on.

Projekat u Srbiji je, kako je istakao, izuzetno značajan za tu kompaniju jer je pitanju jedan od najvećih projekata u sektoru obnovljive energije u Evropi.

"Kada elektrane počnu sa radom drastično će promeniti portfolio Srbije. Verujemo će projekat biti primer dobre prakse za američke i korejske kompanije da dođu na srpsko tržište i zajedno rade na transformaiji energetskog sitema", rekao je Hjon Song Kong 
.
Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je da nema uzbudljivije industrije na svetu od solarne čiste energiju.

"Srbija ovim projektom čini ogroman korak ka energetskoj nezavisnosti i čistoj energiji", rekao je Hil.

UGTR je, prema njegovim rečima američka firma sa ogromnim iskustvom.

"Veličanstveno je da Srbija i Koreja sa SAD zajedno rade nešo što je toliko uzbudljivo i značajno za budućnost. Svi u Evropi gledaju na ovaj projekat, mnogi ljudi u Vašingtonu i Seulu, svi ovo posmatraju jer je projekat od ogromnog značaja za razvoj", kazao je Hil.

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, kao projekta od značaja za Srbiju.

Njime je predviđena izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Precizirano je da će se solarne elektrane sastojati od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca, (trakera), baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

Ovim projektom, kako je Vlade Srbije ranije saopštila, ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali su u septembru u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije