Web Analytics
NVO: Solarne elektrane su investicija koja donosi dugoročne uštede - BetaRS

NVO: Solarne elektrane su investicija koja donosi dugoročne uštede

Izvori | Izvor: Beta | 16.10.2024 | access_time 15:55
NVO: Solarne elektrane su investicija koja donosi dugoročne uštede

Porodična solarna elektrana, ukoliko je napravljena u skladu sa potrošnjom domaćinstva može smanjiti račune za struju i do 70 odsto, pokazuju podaci studije slučaja domaćinstva u Vojvodini, koju je danas objavio Centar za unapređenje životne sredine.

Prilikom analize su korišćeni stvarni podaci o potrošnji i proizvodnji električne energije, između aprila 2023. i marta 2024, sa solarnog sistema domaćinstva u Sremu, koje ima instaliranu solarnu elektranu snage 7,36 kilovata.

 
Na osnovu trenutnih cena električne energije i obračuna za prozjumere, domaćinstvo bi, bez solarne elektrane, platilo više od 200.000 dinara za električnu energiju, dok stvarni troškovi uz solarni sistem iznose nešto više od 64.000 dinara.

Time ostvarena ušteda iznosi oko 143.000 dinara, što čini oko 70 odsto ukupnih troškova.

NVO: Solarne elektrane su investicija koja donosi dugoročne uštede
Ilustracija: Centar za unapredjenje zivotne sredine

Ministarstvo rudarstva i energetike radi na novom Zakonu o energetici, koji predviđa izmene u načinu obračuna za prozjumere, a očekuje se da će on stupiti na snagu najkasnije do kraja 2026. godine.

Prema predloženim izmenama, domaćinstva koja steknu status prozjumera nakon 1. januara 2026, moraće da zaključe ugovor o potpunom snabdevanju sa novim sistemom obračuna, dok će ona domaćinstva koja trenutno imaju taj status ostati na starom načinu obračuna.

"Iako će novi uslovi verovatno produžiti period povraćaja investicije, solarne elektrane ostaju dugoročno isplative, s obzirom da će cena električne energije nastaviti da raste. Uz projektovani vek trajanja od 25 godina, solarni sistemi će nastaviti da pružaju uštedu i značajno manje račune za električnu energiju i u budućnosti", navodi se u saopštenju.


Podseća se da Ministarstvo rudarstva i energetike, obezbeđuje subvencije za izgradnju solarnih elektrana, sa maksimalnoim iznosom od 420.000 dinara.

Teme