Web Analytics
PKS: Inovacije neophodne kako bi se osigurala održiva budućnost - BetaRS

PKS: Inovacije neophodne kako bi se osigurala održiva budućnost

Ekonomija | 16.10.2024 | access_time 16:25
PKS: Inovacije neophodne kako bi se osigurala održiva budućnost
Foto: Beta/Milan Obradovic

Inovacije su neophodne kako bi se osigurala održiva budućnost, dostigli ciljevi Zelene agende i unapredila konkurentnost industrije i čitavog društva, ocenjeno je danas na konferenciji "Otvoreni za inovacije: Saradnja srpske i nemačke privrede", koja je održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Globalni tokovi se menjaju i prepoznata je potreba za multidisciplinarnim pristupom, a taj pristup su upravo inovacije. Inovacije obuhvataju i hemiju i tehnologiju i održivi razvoj i još mnoge druge grane i kao takve moraju biti srž poslovanja", kazao je direktor BASF-a Simon Franko na konferenciji kojom je ta nemačka kompanija obeležila 40 godina poslovanja u Srbiji.

Franko je istakao da bez inovacija nema održive proizvodnje i da nije moguće dostići klimatsku neutralnost.

On je naglasio i da BASF podržava Srbiju uz pomoć tehnoloških rešenja u oblasti proizvodnje hemikalija, plastičnih masa, poljoprivrede.

Istaknuto je i da je Nemačka najveći pojedinačni trgovinski partner Srbije i da je naša zemlja ključna država regiona zbog svoje pozicije, resursa i kvalifikovane radne snage, kao i da je za napredak industrije neminovna međunarodna privredna saradnja.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad naglasila je da je 40 godina rada kompanije BASF u Srbiji potvrda dobre nemačko-srpske saradnje, zasnovane na inovacijama i ekonomskom razvoju.

"Za inovacije je važno partnerstvo i zato je potrebno da i saradnja između naših univerziteta i istraživačkih instituta budu značajan deo naše bilateralne i regionalne saradnje", kaza je Konrad.

Ona je najavila i da će tokom oktobra biti pokrenut prvi bilateralni kurs između Univerziteta u Beogradu i Slobodnog univerziteta iz Berlina.

Dodala je i da će se nemačko-srpski naučni forum, koji će biti održan u prvoj polovini naredne godine, baviti naučnim razvojem i saradnjom dve zemlje.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihajlo Vesović kazao je da je BASF jedna od najvećih i njavažnijih evropskih kompanija u oblati hemijske proizvodnje.

"Dve zemlje imaju jake ekonomske veze i nadam se da će i hemijska i druge industrije biti jednako dobro povezane u budućnosti i da ćemo zajedno proslaviti još više i više godina", rekao je on.

U sklopu konferencije održani su i paneli - "Inovacije kao pokretač održive privrede" i "Budućnost industrije u regionu".

Konferenciju je podržala i nemačko-srpska privredna komora (AHK Serbien).

Teme